Smiruje se vulkanska erupcija na Islandu
Grindavik juče, Foto: Reuters

Smiruje se vulkanska erupcija na Islandu

Vulkanska aktivnost na jugozapadu Islanda se izgleda smirila, javila je danas islandska civilna zaštita, dan poslije erupcije koja je pogodila mali lučki grad Gridavik, gdje je požar zahvatio tri kuće.

"Noć je prošla bez incidenta", rekla je portparolka islandske Civilne zaštite.

Rekla je da su išli da vide mjesto erupcije i da su mogli da konstatuju da je isticanje lave smanjeno.

Isticanje magme iz drugog, manjeg procjepa se izgleda zaustavilo, dodala je ona za islandsku javnu televiziju.

Erupcija se dogodila juče ujutro blizu ribarske luke Grindavik, na jugozapadu zemlje.

Dva rascjepa su se otvorila na površini tla, od kojih jedan blizu stambenih zgrada, prema Islandskoj meteorološkoj kancelariji (IMO).

Tokovi lave stigli su do tog grada koji je već u lošem stanju zbog procjepa na putu i napuklih javnih zgrada, a lava je zapalila tri prazne kuće.

Nekoliko desetina mještana, koji su se vratili krajem decembra u Grindavik, prethodne noći su ponovo hitno evakuisani.

Grad koji obično ima oko 4.000 stanovnika evakuisan je prvi put 11. novembra iz predostrožnosti poslije stotina potresa izazvanih kretanjem magme pod zemljom, što je prvi predznak za vulkansku erupciju.

Oni su zatim mogli na kratko da se vrate kućama, poslije erupcije 18. decembra i 23. decembra, ali samo je nekoliko desetina mještana odlučilo da se vrati u grad.

Smatra se da na Islandu, zemlji sa najviše vulkana u Evropi, postoje 33 aktivna vulkanska sistema.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.