Sniježna oluja poremetila letove u Evropi

Sniježna oluja poremetila letove u Evropi

S druge strane, u kontinentalnim područjima to se dešava mnogo ređe, ne više od četiri puta godišnje, tako da tada predstavljaju vijest, rekao je Vojinović

Zbog sniježne oluje otkazano je na stotine letova na najprometnijim njemačkim aerodromima, a u Skandinaviji je obilni snijeg zaustavio vazdušni saobraćaj u Oslu na nekoliko sati. Problema je bilo i na beogradskom aerodromu. Od čega zavisi da li avion može da polijeti ili slijeti i imamo li pravo da se žalimo ako nam je let otkazan zbog meteoroloških uslova?

Urednik portala Tango siks Petar Vojinović objašnjava u razgovoru za RTS da se sjeverniji aerodromi mnogo češće suočavaju sa ovakvim meteorološkim fenomenima, pa su kašnjenja manja.

S druge strane, u kontinentalnim područjima to se dešava mnogo ređe, ne više od četiri puta godišnje, tako da tada predstavljaju vijest, rekao je Vojinović.

Ističe da meteorologija ne može dovoljno rano da najavi određene nepogode, kako bi mogao da se organizuje novi red letenja.

U takvim uslovima, najbitniji faktor koji utiče na kašnjenje je spremanje letjelice za polijetanje, prije svega zaštita od zaleđivanja, jer svako fino zaleđivanje na upravljačkim površinama aviona ili na motoru može biti opasno.

Zbog toga se, objašnjava Vojinović, letjelice premještaju na posebnu lokaciju gdje se pomoću tečnosti za razleđivanje uklanja taj sloj, a zatim se pomoću druge tečnosti sprečava stvaranje novih naslaga.

„Zbog procesa razleđivanja dešava se zagušenje jer se ne može cio tok opsluživanja aviona deseti kao kada nema snijega“, kaže Vojinović.

Kada je riječ o slijetanju, glavni problem predstavlja vidljivost.

„Svaki veći aerodrom posjeduje uređaje, kao i naš aerodrom, za slijetanje aviona pomoću instrumenata, kada je vidljivost slaba. Većina međunarodnih aerodroma ima impresivne tehničke mogućnosti kako bi avion sletio kad se gotovo ništa ne vidi, ali opremu mora da ima i avion, i da piloti budu obučeni. Nekada se može desiti da bude disparitet preduslova, da se nekad slijetanje otkaže i, retko, da se aerodrom zatvori zbog meteoroloških uslova“, rekao je Vojinović.

Na pitanje šta mogu da urade putnici kojima su odloženi ili preusmjereni letovi, Vojinović odgovara da uvijek mogu da se žale nacionalnom regulatornom tijelu, ali da je mala vjerovatnoća da će se postupak po njih uspješno završiti kada je riječ o višoj sili poput vremenskih uslova.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.