Od sjutra će u Njemačkoj željeznički saobraćaj biti paralisan
Ilustracija

Mašinovođe štrajkuju šest dana

Od sjutra će u Njemačkoj željeznički saobraćaj biti paralisan

Sindikat njemačkih mašinovođa GDL pozvao je na najduži štrajk do sada tokom tekućih pregovora o kolektivnom ugovoru, koji bi trebalo da počne sjutra. Planirano je da štajk traje punih šest dana i da potpuno parališe željeznički saobraćaj u Njemačkoj.

“A najnovija ponuda Njemačkih željeznica (DB) pokazuje da menadžment nema namjeru da pozitivno okonča ove pregovore, već da istraje u sukobu“, rekao je direktor sindikata GDL Klaus Vezelski.

Mašinovođe nekih privatnih preduzeća neće štrajkovati

Štrajk u teretnom saobraćaju trebalo bi da počne sjutra u 18 sati, a plan je da se u noći sa utorka na srijedu – štrajk proširi i na putnički saobraćaj i da traje do ponedjeljka uveče.

Kako piše Index.hr, u štrajku neće učestvovati mašinovođe pojedinih privatnih preduzeća koja posluju u regionalnom saobraćaju, ali s obzirom na to da se štrajku uključuju i infrastrukturni radnici DB-a, štrajk bi mogao da parališe cijeli željeznički saobraćaj.

Uprava DB-a oštro je kritikovala potez GDL-a i najavila da će štrajk pokušati da zabrani sudskim putem.

“DB ulaže napore da postigne kompromis, dok GDL potpuno nepotrebno eskalira sukob na račun putnika“, navodi DB.

Ministar: Sukob između DB i GDL poprima destruktivne razmjere

Ministar saobraćaja Volker Vising rekao je da sukob između DB i GDL dostiže „razorne razmjere”.

“Nisam siguran da gospodin Vezelski sebi i sindikatu ovakvim potezom čini uslugu“, istakao je Vising.

Gdje su pregovori zapeli?

Pregovori između GDL-a i DB-a su zastali oko pitanja smanjenja radnog vremena na 35 sati nedjeljno sa istom platom, na šta DB ne pristaje, već nudi 37 sati.

U pregovorima sa EVG, najvećim sindikatom željezničara, DB redovno postiže dogovore bez sukoba. Posmatrači optužuju rukovodstvo mnogo manjeg GDL-a da je oštro u pregovorima sa ciljem profilisanja zaposlenih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.