Ostavka zbog plagijata: Norveška ministarka se izvinila javnosti

Ostavka zbog plagijata: Norveška ministarka se izvinila javnosti

Norveška ministarka visokog obrazovanja i istraživanja Sandra Borh dala je ostavku zbog plagiranja svog master rada i izvnila se javnosti, prenosi danas portal Politiko.

Borh, inače zadužena za kontrolu plagijata, dala je ostavku pošto su se prošle nedelje pojavili navodi da je prije deset godina plagirala svoj master rad, čime je postala druga ministarka koja se našla u nevolji zbog iste stvari.

Ona je priznala da je prije 10 godina, pišući svoj rad, preuzimala djelove teksta od drugih autora bez navođenja autora i da je načinila veliku grešku.

Prema norveškom portalu E24, više od 20 odsto njenog rada je uzeto od šest drugih studenata 2014. godine sa Univerziteta Troms.

Borh je svoje dužnosti predala novom ministru Odmundu Lokensgardu Hoelu, koji se zakleo da nije plagirao svoju tezu.

U istom problemu se našla i ministarka zdravlje i socijalne zaštite Ingvild Kjerkol, koja je optužena za plagiranje svog rada, ali ona tvrdi da je u pitanju slučajna greška, a ne namera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.