Međunarodni sud pravde: Tužba za genocid protiv Izraela neće biti odbačena
Foto: Ensonhaber.com

Međunarodni sud pravde: Tužba za genocid protiv Izraela neće biti odbačena

Predsjednik Vijeća Donoghue rekao je da će se postupak za genocid protiv Izraela nastaviti. Sud u Hagu zatražio je od Izraela da okonča genocid.

Protiv Izraela, koji je Gazu zalio krvlju, pokrenut je postupak za genocid .Predmet koji je Južna Afrika podnio Međunarodnom sudu pravde (ICJ) saslušan je u Hagu.
Izrael je tražio da se slučaj odustane. Međutim, predsjednica Suda, sutkinja Joan Donoghue, izjavila je da se slučaj neće odustati, a raspravu je započela pozdravljajući predstavnike Južne Afrike i Izraela.Sud je odlučio da su optužbe iznesene protiv Izraela u slučaju genocida dokazane na "razumnom nivou".

Poziv Izraelu: Preduzmite sve mjere da spriječite genocid

Sud je naložio Izraelu da preduzme sve mjere u okviru svojih nadležnosti kako bi spriječio genocid i zatražio okončanje genocida.
Sudije Suda pozvale su Izrael da se suzdrži od djela genocida u skladu sa članom 2. Konvencije o genocidu.

Prouzročio velike civilne žrtve

Donoghue je rekao da je izraelska vojna operacija velikih razmjera pokrenuta kopnom, zrakom i morem u Gazi izazvala velike civilne žrtve, masovno uništavanje civilne infrastrukture i raseljavanje ogromne većine stanovništva Gaze

2

"Duboko smo zabrinuti"

Dotični sudija je naglasio da je sud akutno svjestan razmjera ljudske tragedije koja se odvija u regionu i duboko zabrinut zbog kontinuiranog gubitka života i ljudske patnje.

Sudija Donoghue je rekao da sud ima ovlaštenje da naredi hitne mjere u ovom slučaju.

Slučaj neće biti odbačen: Optužbe spadaju u okvir genocida

Sudija je rekao da sud neće odbaciti slučaj i rekao: "Postoji dovoljno dokaza o kontroverzi u slučaju genocida." rekao je.

Donoghue je podvukao da neke optužbe protiv Izraela spadaju u djelokrug odredbi Konvencije o genocidu.

Predsjednik Vijeća je također podijelio informaciju da su Palestinci "zaštićena grupa" u okviru sporazuma.

3

"Gaza je postala mjesto smrti i očaja"

U svom govoru, Joan Donoghue je citirala koordinatora za hitnu pomoć Ujedinjenih naroda (UN) Martina Griffithsa koji je rekao: "Gaza je postala mjesto smrti i očaja". On se osvrnuo na svoju izjavu na sljedeći način.

S druge strane, Pokret Palestinske inicijative saopštio je da je prihvatanje slučaja genocida od strane Međunarodnog suda pravde značilo da je Izraelu prvi put suđeno za zločine.

Istaknuto je da Izrael treba poduzeti hitne i efikasne mjere za pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

4

Palestina: Drago nam je da vam poželimo dobrodošlicu

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da pozdravlja naredbe .Međunarodnog suda pravde i opisalo te naredbe kao "važan podsjetnik" da nijedna država nije iznad zakona.

Sažetak odluke Međunarodnog suda pravde

*Sud ima nadležnost da odluči u slučaju.
*Izrael mora poduzeti mjere kako bi spriječio djela genocida u Pojasu Gaze.
*Izrael mora spriječiti i kazniti poticanje na genocid u Gazi.
*Izrael bi trebao dozvoliti da humanitarna pomoć uđe u Gazu.
*Izrael mora poduzeti više mjera da zaštiti Palestince.

Izvor: ensonhaber.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.