Poljoprivrednici blokirali Pariz, Makron o mjerama u četvrtak sa Fon der Lajen

Poljoprivrednici blokirali Pariz, Makron o mjerama u četvrtak sa Fon der Lajen

Poljoprivrednici u Francuskoj započeli su blokadu osam auto-puteva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske sa gotovo 800 traktora, dok se blokade nastavljaju i u nekoliko francuskih regiona.

Protesti se intenziviraju u Lionu, gdje se najveći broj demonstranata očekuje u utorak, dok se u području Marselja planira blokada petlje puteva koji povezuju jug Francuske sa sjevernim gradovima, navodi Figaro.

Iz Jelisejske palate saopšteno je da će francuski predsjednik Emanuel Makron povodom blokada u četvrtak u Briselu ragovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u svjetlu krize u oblasti poljoprivrede i mjerama podrške koje farmeri zahtijevaju na nivou EU.

Razgovor, koja će se održati na marginama vanrednog Evropskog samita o budžetu EU, posebno će se fokusirati na planirani trgovinski sporazum EU i zemalja južnoameričkog bloka Merkosur kao i dolazak ukrajinskih proizvoda u Uniju čemu se francuski ratari protive jer smatraju da će to doprinijeti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Francuska vlada je ranije najavila da će 15.000 pripadnika policije biti mobilisano da spriječi ulazak traktora u "Pariz i veće gradove".

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen istakao je da je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi spriječili bilo kakvu blokadu aerodroma i svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.

Farmeri su blokirali puteve u djelovima Francuske prošle sedmice zbog, između ostalog, zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cijena.

Vlada Francuske je u petak odustala od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija za dizel za poljoprivrednike, a najavila je i mjere za smanjenje finansijskih i administrativnih taksi sa kojima se farmeri suočavaju.

Najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je, međutim, da će nastaviti proteste.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.