Ruski opozicionar Kara-Murza prebačen u samicu na najmanje četiri mjeseca
Izvor: EPA

Ruski opozicionar Kara-Murza prebačen u samicu na najmanje četiri mjeseca

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora, napisao je da je stavljen u samicu na najmanje četiri mjeseca.

Kara-Murza se oglasio zbog velike zabrinutosti njegovih bližnjih i više zapadnih zemalja oko toga gdje se nalazi. Njegova advokatica Marija Ejsmont prenijela je pismo Kara-Murze objavljeno u utorak u listu Nova Gazeta u kome kaže da je prebačen iz kaznene kolonoje broj šest u Omsku u Sibiru u koloniju broj sedam u istom gradu.

„U petak su me bez upozorenja pozvali na ‘komisiju’ zbog ko zna kog ‘prestupa’ kada nijesam ustao na znak ‘ustajanje’ (u ćeliji) koji se nije čuo“, napisao je Kara-Murza.

Stavljen je u specijalnu izolaciju najmanje do 26. maja, ali bi taj rok mogao da se mijenja, ukoliko bude novih optužbi o njegovom kršenju uslova pritvora, napisao je on.

Prethodnog dana njegova supruga Evgenija Kara-Murza, koja živi u izgnanstvu u inostranstvu, izrazila je zabrinutost da je on prebačen na „nepoznato mjesto“. Posle toga su se njemačka i britanska diplomatija zabrinule oko toga gdje se on nalazi.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u ponedjeljak je pozvao Rusiju da „hitno“ pruži informaciju o tome gdje se nalazi opozicionar, navodeći da namjerava uskoro da se sastane sa njegovom suprugom.

Rođaci Kara-Murze (42) koji ima i britansko državljanstvo, zabrinuti su zbog njegovog slabog zdravlja. Opozicionar pati od nervne bolesti polineuropatije, izazvane zbog dva pokušaja trovanja.

On je u aprilu 2023. proglašen krivim da je širio „lažne informacije“ o ruskoj vojsci i da je održavao veze sa jednom „nepoželjnom organizacijom“ na kraju suđenja održanom iza zatvorenih vrata.

Presuda od 25 godina zatvora, na koju je Kara-Murza osuđen, jedna je od najtežih za nekog istaknutog ruskog opozicionara posljednjih godina.

Izvor AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.