Evropski parlament pokrenuo istragu: Poslanica iz Letonije optužena da je špijunirala za Rusiju

Evropski parlament pokrenuo istragu: Poslanica iz Letonije optužena da je špijunirala za Rusiju

Evropski parlament sinoć je pokrenuo istragu o optužbama da je Tatjana Ždanoka, letonska zastupnica u zakonodavnom tijelu EU-a, godinama radila kao ruska špijunka.

Optužbe, koje Ždanoka poriče, iznesene su u članku koji je objavio Insajder, ruski istraživački list. U izvještaju se navodi da je Ždanoka radila za rusku Federalnu sigurnosnu službu (FSB), nasljednicu KGB-a iz sovjetske ere.

- Otvorene su istrage unutar Evropskog parlamenta o tvrdnjama novina - rekao je portparol Evropskog parlamenta.

Kako je dodao, predsjednica parlamenta Roberta Metsola vrlo ozbiljno shvata ove optužbe i proslijediće slučaj Savjetodavnom odboru.

- Ona će takođe iznijeti to pitanje na sjutrašnjoj konferenciji za medije - rekao je.

Ždanoka je inače bila jedna od samo 13 članova u Evropskom parlamentu koji su glasali protiv rezolucije kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu u martu 2022.

Ždanoka je u videu objavljenom na svom Fejsbuk profilu oštro demantovala tvrdnje Inajdera.

- Nikada nisam bila povezana s KGB-om, za razliku od mnogih poznatih letonskih ličnosti i nisam sarađivala ni sa jednom drugom obavještajnom službom - rekla je.

Članak Insajdera temelji se na istrazi sprovedenoj u saradnji sa estonskom novinskom kućom Delfi, letonskim centrom za istraživačko novinarstvo Re:Baltica i švedskim dnevnim tabloidom Ekspresen.

Navodi se da je Ždanoka "radila u ime FSB-a, podnoseći izvještaje dvojici različitih rukovodioca od 2004. do 2017. godine".

Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Ijan Kjučuk rekao je da parlament "mora odmah djelovati kako bi iskorijenio sve štetne aktere u parlamentu".

- Ne može se i dalje govoriti da je Evropski parlament pun špijuna i korumpiranih političara - rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.