Francuski poljoprivrednici počeli sa uklanjanjem blokada sa puteva oko Pariza
Foto: AP Foto

Francuski poljoprivrednici počeli sa uklanjanjem blokada sa puteva oko Pariza

Francuski poljoprivrednici počeli su postepeno da ukidaju blokade puteva oko Pariza i u drugim djelovima zemlje, dan nakon što je franuska vlada ponudila mjere u vrijednosti od više od 400 miliona eura kao odgovor na njihove zahtjeve za poboljšanje uslova privređivanja.

Na većim putevima oko francuske prijestonice farmeri su počeli da uklanjaju šatore, čiste kolovoz i pale bale sijena koje su koristili kao barikade. Konvoji traktora odlaze mirno sa mjesta blokada, uz prisustvo policije koja osigurava da sve prođe bezbjedno, javlja AP.

Predsjednik najvećeg sindikata farmera FNSEA Arno Ruso izjavio je za BFM da poljoprivrednici “žele sada da rade“ na vladinim predlozima i preduzmu “konkretne“ korake u narednim nedeljama.

Ruso je rekao da će farmeri budno motriti da li će vlada realizovati obećanja do juna, a upozorio je da su spremni da ponovo organizuju proteste dok se Francuska priprema za Olimpijske igre u Parizu na ljeto.

Francuski premijer Gabrijel Atal najavio je 1. februara set novih mjera u vezi sa zahtevima farmera, nakon što njegova ranija obećanja nisu naišla na njihovo odobravanje.

Nove mjere podrazumevaju milione eure u novčanoj pomoći i poreskim olakšicama, kao i obećanje da neće zabraniti upotrebu pesticida u Francuskoj koji su dozvoljeni u drugim zemljama u Evropi. Poljoprivrednici smatraju da ta zabrana vodi ka nelojalnoj konkurenciji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.