Direktor Montefarma: Nema razloga da ministar traži moju ostavku
Montefarm

Direktor Montefarma: Nema razloga da ministar traži moju ostavku

Direktor Zdravstvene ustanove apoteke Crne Gore (ZUACG) Montefarm Goran Marinović kazao nam je da mu ministar zdravlja Vojislav Šimun nije tražio ostavku i da nema takve informacije, "naročito u svjetlu ostvarenih poslovnih rezultata u prethodne dvije i po godine".

Od kada su počele kontrole poslovanja i rada menadžmenta svih zdravstvenih ustanova, što je ministar Šimun početkom januara najavio u intervjuu za "Dan", smijenjeni su direktori domova zdravlja u Podgorici i Herceg Novom Danilo Jokić i Aleksa Đekić. Oni tvrde da se radi o politički motivisanim smjenama.

Portal CdM juče je objavio informacije o kontroli rada ZUACG Montefarm, a iz Ministarstva zdravlja za "Dan" su kazali da se radi o najavljenoj provjeri poslovanja u svim javnim zdravstvenim ustanovama.

"Nije tražena samo dokumentacija o poslovanju, već i kopije diploma zaposlenih, što smo takođe najavili u sklopu provjere obrazovnih isprava u svim zdravstvenim ustanovama. Postupak kontrole je u toku", rečeno je iz tog resora.

Inače, iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili na pitanja koja su im iz portala Dan poslali prije mjesec dana povodom nezvaničnih informacija da je ministar od pojedinih direktora bolnica, odnosno zdravstvenih centara, tražio da podnesu ostavku, što su oni odbili. Navodno, već je poznato koji ljekari će biti imenovani na te funkcije.

Iz Montefarma su juče dostavili dio dokumentacije o poslovanju u prethodne tri godine, po kojoj je ova ustanova u posljednje dvije godine, nakon dužeg perioda, dugovanja prema dobavljačima svela na nulu.

Na pitanje lista Dan koja dokumentacija je tražena iz ministarstva odgovorili su da se tražena dokumentacija ticala finansijskih podataka, ostvarenja finansijskog plana ustanove, preglede neizmirenih obaveza, izvještaja o sprovedenim postupcima javnih nabavki, ugovora i slično.

"Komisija Ministarstva zdravlja nije uzela dokumentaciju, već im je ona, shodno zahtjevu, dostavljena u zahtijevanom roku. Kao dio sistema javnog zdravstva, Montefar je dužan, kao što je i praksa godinama, da na uvid dostavlja dokumentaciju resornom ministarstvu", naveli su iz Montefarma.

Prema dijelu podataka koji su nam juče dostavljeni putem mejla, ustanova na kraju 2022. i 2023. nije imala ni centa dugovanja prema dobavljačima, za razliku od 2021. godine, kada je dug po tom osnovu iznosio 12.002,370 eura.

Tokom prošle godine ova ustanova je imala promet sopstvenih sredstava u visini 8,5 miliona eura, što je za tri miliona više u odnosu na 2021.

Prihod od parafarmacije 8,9 miliona

U dijelu podataka koji se tiču isključivo poslovanja apoteka kada je u pitanju promet parafarmacije, odnosno preparata koji se ne izdaju na recept, navodi se da je promet u 2023. godini bio 8.977,999 eura, što je tri miliona više u odnosu na 2021.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.