Tužilaštvo traži međunarodnu pravnu pomoć: Camgoz osumnjičen da je prijetio ministru Dukaju

Tužilaštvo traži međunarodnu pravnu pomoć: Camgoz osumnjičen da je prijetio ministru Dukaju

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provjerava navode o prijetnjama koje su ministru za javnu upravu Marašu Dukaju navodno stigle od turskog državljanina Binalija Camgoza zbog toga što mu nije pomogao da dobije azil u Crnoj Gori. U sklopu istražnih radnji, tužilaštvo je, između ostalog, tražilo saslušanje svjedoka putem međunarodne pravne pomoći.

– U ovom tužilaštvu formiran je predmet protiv lica B.Č. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. Postupajući državni tužilac preduzima sve zakonom predviđene mjere i radnje, između ostalog i saslušanje svjedoka putem međunarodne pravne pomoći, saopštio je za "Dan" rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", tužilac je tražio saslušanje tadašnjeg ambasadora Kosova u Tirani Naita Hasanija, kao i biznismena Indrita Kolešija. Taj zahtjev je uslijedio budući da je Dukaj izjavio da ga je prijatelj, Nait Hasani, zamolio da razgovara sa Indritom Kolešijem oko slučaja Čamgoza i njegovog azila. Navodno, Dukaj je rekao da im je obećao da će sa prijateljima provjeriti da li postoji zakonska mogućnost da MUP Čamgozu dodijeli međunarodnu pravnu zaštitu. Kada je taj zahtjev odbijen, kako je saopšteno, uslijedile su prijetnje.

Slučaj Binalija Camgoza digao je prašinu kada je ministar pravde Andrej Milović saopštio da je odbio zahtjev za njegovo izručenje Turskoj koja ga potražuje zbog više krivičnih djela. Iako su mnogi tvrdili da je odluka sumnjiva, Milović je objasnio da je tu odluku donio jer je Čamgoz veoma lošeg zdravstvenog stanja, da je invalid, te da je jasno dokazano da mu prijeti politički progon u Turskoj.

Nakon informacije da Čamgoz neće biti izručen Turskoj, objavljeno je da je on preko visokopozicioniranog pripadnika "kavačkog klana" prijetio Dukaju zbog toga što mu nije dodijeljen azil. Prijetnje su se, navodno, dogodile prošle godine, kada je Dukaj bio ministar u vladi Dritana Abazovića.

Ministar je pred inspektorom ispričao da nije obećao pomoć, ali da strahuje za svoj život jer je siguran da je to u njegovo ime učinio Indrit Koleši, sa kojim je i razgovarao o Čamgozu i kome je rekao da će provjeriti kakve su mogućnosti da on zakonskim putem dobije azil.

– Binali Čamgoz je visokopozicioniranom članu "kavačkog klana" rekao da mu ja nisam održao obećanje, i da mi zato treba poslati jaku poruku, tj. prijetnju preko ostalih pripadnika "kavačkog klana"... Nikada nisam upoznao Čamgoza, niti sam ikada imao bilo kakav kontakt sa njim, piše u Dukajevoj izjavi.

O navodima da je preko pripadnika "kavačkog klana" prijetio Dukaju, Čamgoz je saslušan prošle godine. Iskaz je dao u sklopu ekstradicionog postupka tokom saslušanja pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici. Tada je u potpunosti negirao optužbe. Tvrdio je da nikada nije ni direktno ni indirektno prijetio Dukaju. Prilikom saslušanja nije se izjašnjavao o bilo kojem pripadniku bilo kojeg klana. Tvrdio je da je na taj način nastavljen njegov progon od strane Turske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.