Od 12. do 19. februara registrovano 85 krivičnih djela, procesuirane 84 osobe

Od 12. do 19. februara registrovano 85 krivičnih djela, procesuirane 84 osobe

Prethodne nedelje realizovana je jedna ekstradicija međunarodno traženog lica Belgiji i lišenje slobode tri lica po inostranim potjernicama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su službenici Uprave policije, od 12. do 19. februara, na teritoriji Crne Gore registrovali 85 krivičnih djela za koja će odgovarati 84 osobe. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 70 djela.

- Registrovana su i rasvijetljena dva krivična djela ubistvo u pokušaju, u Tivtu i Podgorici, a za koja su lišena slobode dva lica. Takođe, policija je proaktivnim radom rasvijetlila jedno ubistvo u pokušaju iz prethodne nedelje, koje je registrovano u Podgorici. Tokom navedenog perioda registrovano je 17 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijete su 33 prekršajne prijave. Evidentirana su dva krivična djela iz oblasti seksualnih delikata, jedno silovanje u Tivtu i jedno silovanje u pokušaju u Podgorici. Oba slučaja su rasvijetljena i dvije osobe su lišene slobode - navode u saopštenju.

Dodaju da je u 30 pojedinačnih zaplijena policija je oduzela ukupno oko 57.5 kilograma opojnih droga i 46 komada tableta sa liste opijata. Zbog zloupotreba narkotika sedam lica će krivično odgovarati za sedam krivičnih djela, a 12 lica zbog 16 prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga.

- Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala policija je podnijela sedam krivičnih prijava protiv 10 lica, a koja su vršenjem krivičnih djela prouzrokovala materijalnu štetu u ukupnom iznosu od oko 355.700 eura. Pronađeno je i oduzeto oko 379 kilograma rezanog duvana  i 581 paklica cigareta bez akciznih markica - preciziraju iz UP.

Prethodne nedelje realizovana je jedna ekstradicija međunarodno traženog lica Belgiji i lišenje slobode tri lica po inostranim potjernicama.

- Službenici kriminalističke policije su oduzeli ukupno  17  komada oružja, od čega 14 komada vatrenog oružja, dva gasna pištolja i jedan komad hladnog oružja, kao i 385 komada municije različite vrste i kalibra. Od navedenog broja oduzetog vatrenog oružja, 11 komada je bilo u ilegalnom posjedu, a šest komada u legalnom posjedu. Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira, a na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 21 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 31 lice zbog 25 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, dok se u dva predmeta preduzimaju dalje aktivnosti. Dva prekršaja su počinjena na štetu pripadnika Uprave policije prilikom obavljanja službenih poslova i zadataka - dodaju.

Ističu da je od navedenog broja procesuiranih lica po osnovu prekršaja, četiri lica su lišena slobode zbog narušavanja javnog reda i mira tučom u Bijelom Polju.

- Naime, 18. feburara je policiji prijavljeno da je u ulici Slobode došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane više osoba, koje su zatečene na licu mjesta i dovedene u službene prostorije. Alkotestiranjem je utvrđeno da su sva lica pod dejstvom alkohola u koncentraciji većoj od 1 g/kg. Slobode su lišeni E.M. (18), M.B. (43), D.Š. (18) i Z.V. (48) zbog počinjenog prekršaja iz člana 10 Zakona o javnom redu i miru. Tokom prethodne nedelje policija je izvršila pet operativno – taktičkih radnji „Racija“ na teritoriji Crne Gore, i to u 11 ugostiteljskih objekata i dva kazina, kojom prilikom je kontrolisano, između ostalog, 10 operativno interesantnih lica, a u Beranama su pronađene i oduzete manje količine marihuane i kokaina zbog čega će prekršajno odgovarati jedna osoba - pojašnjavaju iz UP.

Policija je, od 12. do 19. februara, obezbjeđivala 14 javnih okupljanja na kojima nije zabilježen nijedan incident.

- Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 98 saobraćajnih nezgoda, u kojima su nažalost život izgubile četiri osobe, 11 je zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 38 je zadobilo lako tjelesne povrede. Tri osobe su smrtno stradale u saobraćajnoj nezgodi u mjestu Utjeha, dok je jedna osoba podlegla povredama od posledica saobraćajne nezgode koja se dogodila u Pljevljima prethodne nedelje - saopštili su iz MUP-a.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 389 prekršajnih prijava, izdala 2.474 prekršajnih naloga i lišila slobode 116 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 38.400 eura.

Granična policija je od 12. do 19. februara na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 260.818 lica, od toga 135.741 na ulazu i 125.077 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 88.559 motornih vozila, 24 plovila, 295 vazduhoplova, 61 voz.

Nije dozvoljen ulaz u naš državu za četiri lica, jedno lice nije ispunjavalo propisane uslove za ulazak u zemlju, a tri lica nisu posjedovala dovoljno novčanih sredstava za izdržavanje u Crnoj Gori ili za putovanje u treću državu.

- Službenici Sektora granične policije su podnijeli četiri prekršajne prijava i izdali 104 prekršaja shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 31 rješenje o dobrovoljnom povratku, a prinudno je udaljen jedan strani državljanin. Granična policije je donijela 28 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 35 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno 13 akcija „Stranac“ - zaključuju u saopštenju.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.