SDT tokom prošle godine blokiralo imovinu vrijednu 14 miliona i stan u Beogradu na vodi

SDT tokom prošle godine blokiralo imovinu vrijednu 14 miliona i stan u Beogradu na vodi

Lice koje je vlasnik navedene nepokretnosti povezano je sa okrivljenim licem protiv kojeg se vodi krivična i finansijska istraga u SDT-u zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i zbog krivičnog djela krijumčarenje, piše u izvještaju SDT-a

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je tokom prošle godine podnijelo predloge, koji su usvojeni od strane Višeg suda u Podgorici, za određivanje privremenih mjera obezbjeđenja u 15 predmeta. Na osnovu zahtjeva specijalnih tužilaca, u bankama je blokirano oko 14 miliona eura sumnjivog porijekla, a privremeno ili trajno su oduzeti placevi, kuće, skupocjeni satovi i automobili, među kojima je i jedan "bentli". Takođe, privremena zabrana raspolaganja stavljena je i na stan od skoro 108 metara kvadratnih u kompleksu Beograd na vodi.

Prema podacima SDT-a, u pet predmeta je kod poslovnih banaka blokirano ukupno 6.187.129,48 eura. U jednom predmetu, nakon sprovedene istrage za krivično djelo pranje novca, na osnovu Zakona o odgovornosti pravnih lica, protiv dva rezidentna pravna lica podignuta je optužnica i zaključeni su sporazumi o priznanju krivice. Na osnovu njih, Viši sud u Podgorici je donio presudu kojom je osudio na kaznu prestanak pravnog lica, s obzirom na to da je djelatnost pravnog lica u cjelini bila u funkciji vršenja krivičnog djela, odnosno firma je radila samo kako bi se oprao novac stečen kriminalnom aktivnošću. Na osnovu odredbi Zakona o odgovornosti pravnih lica, od optuženih pravnih lica je trajno oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to brojne nepokretnosti na teritoriji Crne Gore, čija vrijednost je, kako pojašnjavaju iz SDT-a, danas znatno veća od vrijednosti u momentu procjene u 2007. godini, koja je iznosila oko 8.000.000 eura.

Takođe, tokom prethodne godine formirano je osam predmeta ne osnovu obavještenja o sumnjivim transakcijama i kod poslovnih banaka u Crnoj Gori blokiran je iznos od 7.774.405,27 eura. U jednom od postupaka blokiran je stan u kompleksu Beograd na vodi, a to je urađeno, kako je navedeno iz SDT- a, kako bi se spriječio svaki promet, prenos ili raspolaganje predmetne imovine, koja u kasnijoj fazi može biti predmet konfiskacije, tj. koja bi kao takva bila predmet zahtjeva za trajno oduzimanje imovine.

– Lice koje je vlasnik navedene nepokretnosti povezano je sa okrivljenim licem protiv kojeg se vodi krivična i finansijska istraga u SDT-u zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i zbog krivičnog djela krijumčarenje – piše u izvještaju SDT- a.

Takođe, na osnovu zahtjeva SDT-a, sud je izdao nalog banci da uskrati isplatu novčanog iznosa u ukupnom iznosu od 5.545.944,18 eura, a izvršena je i zaplena 30 skupocjenih ručnih satova, 18 umjetničkih slika, 39 automobila, osam teretnih vozila, kao i stvari koje su u sefu banke. Viši sud izdao je i zabranu otuđenja i opterećenja akcija ili udjela u privrednom društvu, uz upis zabrana javne evidencije sa upisanim punim kapitalom od 581.056,20 eura.

Na osnovu odredbi Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom aktivnošću, SDT je podnijelo tri zahtjeva za trajno oduzimanje imovinske koristi. U jednom predmetu podnijet je zahtjev da se oduzme zemljište površine 436 metara kvadratnih i livada površine 413 kvadrata, kao i automobil "mercedes". Ovi nalozi izdati su protiv okrivljenih koji se terete za šverc droge i stvaranje kriminalne organizacije. U drugom predmetu traži se oduzimanje vozila "porše kajen" zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i davanje mita.

U trećem predmetu se traži zaplena zgrade u Podgorici, kao i nestambenog prostora i tri garaže u Budvi, kao i vozila "mercedes" i dva sata marke "roleks".

Sklopljena tri sporazuma o priznanju krivice

Tužioci u Specijalnom državnom tužilaštvu potpisali su prošle godine sporazume o priznanju krivice u tri predmeta. U dva slučaja sporazum je postignut sa pravnim licima, a u jednom slučaju sa fizičkim. Iz SDT-a podsjećaju da se, prema odredbama Zakonika o krivičnom postupku, sporazum o priznanju krivice može zaključiti za krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, osim krivičnih djela terorizma i ratnih zločina.

Shodno sporazumima, Viši sud u Podgorici je firmama izrekao zabrane za rad, dok je u trećem predmetu optuženi osuđen na kaznu zatvora.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.