Mijajloviću zadržavanje do 72 sata
Hapšenje jednog od osumnjičenih, Foto: TVCG

SDT odredilo pritvor

Mijajloviću zadržavanje do 72 sata

Specijalno državno tužilaštvo odredilo je pritvor do 72 sata podgoričkom biznismenu Aleksandru Mijajloviću i još petorici osumnjičenih koji su juče uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u stvaranju kriminalne organizacije i šverca cigareta. Mijajlović, koji je u javnosti često pominjan kao jedan od suvlasnika građevinske kompanije Bemax, jedan je od 11 uhapšenih u akciji policije koja je organizovana juče i danas.

Mijajlović je danas oko 15 sati saslušan u SDT-u nakon čega mu je određeno zadržavanje. 

Portparol SDT-a Vukas Radonjić potvrdio nam je da su se jutros nastavile mjere i radnje Specijalnog tužilaštva i policije i da su uhapšene još tri osobe, pa je broj onih kojima su lisice na ruke stavljene porastao na 11.

Podsjećamo, juče je uhapšeno osam osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje. 

Specijalni tužilac Miroslav Turković stigao je u SDT jutros oko 7. 30 sati.

Oko 8.15 sati policija je na saslušanje sprovela jednog od osumnjičenih. 

Nakon višemjesečnog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Europola, kako je saopšteno iz SDT-a, ova akcija je sinoć sprovedena. Televizija Crne Gore objavila je da su pored Mijajlovića uhapšeni i Dejan Jokić, Golub Vojinović, Radoje Rabrenović, Dragan Backović i Mirko Mijušković.

Policija je sinoć obavila i pretres Mijajlovićevog stana u Podgorici, a oduzeta su mu i vozila. 

Državni tužilac Vukas Radonjić, portparol Specijalnog državnog tužilaštva, potvrdio je hapšenja.

"Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, uz asistenciju službenika Sektora za borbu protiv kriminala, lišili su slobode A.M., G.V., D.J., D.B., M.M. i R.R. zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje" pojasnio je Radonjić. 

Mijajloviću i ostalim uhapšenima na teret se stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje, naveli su iz SDT-a. 

"Osumnjičeni će biti sprovedeni specijalnom tužiocu na saslušanje u zakonskom roku", rekao je Radonjić.

Akcija je, kazao je on, realizovana na osnovu "višemjesečnog koordinisanog djelovanja policije, SDT-a i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - Europol".

Osumnjičeni će biti saslušani danas u Specijalnom državnom tužilaštvu, nakon čega će se odlučivati o tužilačkom zadržavanju. 

Mijajlovićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, saopštio je za TVCG da su pretresene prostorija stanovanja njegovog klijenta, te da nije pronađeno ništa kompromitujuće.

“Tu ništa nije nađeno što bi bilo kompromitantno za Mijajlovića i ništa što bi pomoglo SPO-u i tužiocu. Oduzeta su dva laptopa dječija i oduzet je zlatnik sa likom knjaza Danila koji je kao rođendanski poklon dobio maloljetni sin Mijajlovića”, kazao je Piperović.

“Kako sam vidio iz naredbe za pretres radi se o stvaranju kriminalne organizacije i o krijumčarenju u prodruženom trajanju. Čujem da su uhapšena još neka lica, ne znam kakve veze ima Mijajlović sa njima, vidjećemo. Vidio sam sam iz saopštenja SDT-a da se radi o saradnji Europola i naših istražnih organa”, poručio je Piperović.

Mijajlović je u javnosti pominjan već duže kao jedan od suvlasnika kompanije Bemax. Uz to, Mijajlović je pored Ranka Ubovića, jednog od suvlasnika Bemaksa, prema ranijem pisanju "Dana" pominjan kao jedna od glavnih figura takozvane "ekipe iz 'Granda".

Oni su se dovodili u vezu sa dijelom bivše vladajuće strukture.

Prema podacima iz registra privrednih subjekata, pored firme Easy drive iz Podgorice, Mijajlović je naveden i kao izvršni direktor kompanije „Alec Montenegro”.

Osnivači te firme su podgorički Bemax, kao i firma Al Jber Legt, koja bi, prema podacima iz internet registara, mogla da bude iz Katara. Djelatnost firme Alec Montenegro je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Radi se o kompaniji koja je registrovana 2013, a sjedište joj je u Podgorici. Kao ovlašćeni predstavnik navodi se Nil Seklton.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.