Stoltenberg: Najbolji način da se oda počast Navaljnom spriječiti Putina da pobijedi u Ukrajini

Stoltenberg: Najbolji način da se oda počast Navaljnom spriječiti Putina da pobijedi u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je najbolji način da se oda počast preminulom ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom da se spriječi da predsjednik Rusije Vladimir Putin pobijedi na bojnom polju u Ukrajini.

U intervjuu za Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa Stoltenberg je rekao da očekuje da SAD ostanu privržen NATO saveznik uprkos mogućnosti da se u Bijelu kuću vrati bivši predsjednik Donald Tramp koji je rekao da će ohrabriti Rusiju da napadne NATO saveznike koji ne plaćaju svoje račune.

Stoltenberg je rekao da vojni uspjesi Rusije u Ukrajini posljednjih mjeseci i smrt Navaljnog "pokazuju da postoji hitna potreba da se podrži Ukrajina, djelimično kako bi se osiguralo da Rusija ne ostvari dalje dobitke, ali i da Ukrajina bude u stanju da oslobodi više teritorije".

- I čvrsto vjerujem da je najbolji način da se oda počast Alekseju Navaljnom da se obezbijedi da predsjednik Putin ne pobijedi na bojnom polju, već da Ukrajina pobijedi - rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je rekao da je dobra vijest što su posljednjih dana došle najave o novoj pomoći Ukrajini - Švedska sa više od 600 miliona dolara dodatne podrške, a Kanada s više od 800 naprednih dronova.

- I ovo dolazi uz najavu Francuske i Njemačke prošle nedjelje, koja predstavlja milijarde dolara dodatne podrške - rekao je Stoltenberg, dodajući da je "veoma dobrodošla" najava Japana o više od 100 miliona dolara dodatnih za razminiranje.

Po pitanju mogućnosti povratka Trampa u Bijelu kuću, Stoltenberg je rekao da su SAD "bile nepokolebljiv i posvećen NATO saveznik još od osnivanja alijanse 1949" i da su i republikanske i demokratske administracije uvijek podržavale NATO.

- I očekujem da će, bez obzira na ishod američkih izbora ove godine, SAD ostati privržen NATO saveznik jer je to u bezbjednosnom interesu SAD. SAD su sigurnije i jače sa više od 30 saveznika. To je nešto što Kina i Rusija uopšte nemaju. To je velika prednost za SAD - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar zapadne vojne alijanse je rekao kritike iz SAD nisu uglavnom bile protiv NATO-a, već protiv NATO saveznika koji ne troše dovoljno na NATO.

- A dobra vijest je da smo sada objavili – prije samo nekoliko dana – nove brojke koje pokazuju da sve više saveznika ispunjava cilj NATO-a da troši dva odsto BDP-a na odbranu - rekao je Stoltenberg.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.