Bivši premijer i supruga predsjednika Haitija optuženi za njegovo ubistvo

Bivši premijer i supruga predsjednika Haitija optuženi za njegovo ubistvo

Očekuje se da ove optužnice dodatno destabilizuju Haiti koji se bori sa nasiljem bandi i oporavlja od nasilnih protesta na kojima se traži ostavka premijera Arijela Anrija

Sudija na Haitiju objavio je imena optuženih za ubistvo predsjednika Žovenela Moiza u julu 2021. Na spisku su, između ostalih, i Moizova supruga Martin, bivši premijer Klod Žozef i bivši šef policije Leon Šarl.

Očekuje se da ove optužnice dodatno destabilizuju Haiti koji se bori sa nasiljem bandi i oporavlja od nasilnih protesta na kojima se traži ostavka premijera Arijela Anrija.

Sudija Voter Veser Volter označio je 50 osoba kao umiješane u ubistvo predsjednika Moiza. Volter je inače peti sudija na ovom predmetu, jer su ostali napustilii funkcije iz različitih razloga, između ostalog i straha da budu ubijeni.

Bivši šef policije, Šarl, koji sada služi kao stalni predstavnik Haitija u Organizaciji američkih država, suočava se sa najozbiljnijim optužbama: ubistvo, pokušaj ubistva, posjedovanje nelegalnog oružja, zavjera protiv unutrašnje bezbjednosti i kriminalno udruživanje.

Martin Moiz i Žozef su optuženi za saučesništvo i kriminalno udruživanje.

Niko od njih nije odgovorio na upit za komentar, prenosi Glas Amerike.

U međuvremenu, bivši premijer Žozef je izdao saopštenje u kojem je optužio sadašnjeg premijera Anrija da podriva istragu o ubistvu Moiza, kao i da je imao koristi od njegove smrti.

"Anri koristi pravosudni sistem Haitija kao oružje i progoni političke protivnike poput mene. To je klasični državni udar. Nisu uspeli da ubiju ni mene ni Martin Moiz 7. jula 2021. i sada koriste pravni sistem kako bi sproveli svoju makijavelističku agendu", rekao je Žozef.

U izvještaju je sudija konstatovao da je bivši sekretar Nacionalne palate, Lajonel Volbrun, kazao da ga je Martin Moiz "jako pritiskala" da jednu od kancelarija ustupi na korišćenje Žozefu jer mu je to bilo potrebno kako bi organizovao savjet ministara.

Valbrun je svjedočio da je Martin Moiz, dva dana prije nego što joj je suprug ubijen, provodila sate u Nationalnoj palati i da je "sklanjala mnoge stvari".

Takođe je kazao da ga je pozvala dva dana poslije ubistva i rekla mu: "Žovenel nije uradio ništa za nas. Morate da otvorite kancelariju. Predsjednik je rekao Ti Klodu (kako je bio poznat bivši premijer) da sastavi savet ministara, održaće izbore u roku od tri mjeseca kako bih ja mogla da budem predsjednica, sada mi imamo vlast".

Sudija je takođe primijetio da je Martin Moiz rekla da se, tokom napada, sakrila ispod kreveta, ali da "ispod kreveta ne može da stane ni džinovski pacov veličine do 45 cm".

Sudija kaže da su njene izjave pune kontradiktornosti i da je diskredituju.

Za ubistvo se terete i Kristijan Emanuel Sanon, haićansko-američki pastor koji je takođe sebe video kao budućeg predsednika, zatim Žozef Vinsent, dvojni državljanin SAD i Haitija koji je nekada bio obavještajac američke DEA, Dimitri Herar, šef obezbjeđenja predsjednika, Džon Žoel Žozef, bivši senator sa Haitija, Vindel Kok, sudija koji je u bjekstvu.

Sanon, Vinsent i Žozef su izručeni Americi, gdje se ukupno 11 osumnjičenih tereti za učešće u ubistvu predsjednika.

Žovenel Moiz imao je 53 godine kada je ubijen u svojoj kući u Port-o-Prensu. Napad je počeo kasno noću 6. jula i završen je dan kasnije. Poslije ubistva Moiza na Haitiju je proglašeno vanredno stanje.

Izvor:Glas Amerike

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.