Peruničić: Država da ispuni sporazum sa metalskim radnicima, tražimo prijem kod Milatovića i Spajića
METALSKI RADNICI, ILUSTRACIJA/ -LAZAR RUZIC

Peruničić: Država da ispuni sporazum sa metalskim radnicima, tražimo prijem kod Milatovića i Spajića

Ni drugi poziv na razgovor i okupljanje ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja nije urodio plodom pa će grupa od preostalih šezdesetak radnika metalskog sektora koja čeka odlazak u penziju tražiti razgovor sa premijerom Milojkom Spajićem i predsjednikom države Jakovom Milatovićem.

Predstavnici radnika prethodna dva dana tražili su razgovor sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić, ali ih ona nije primila.

Već danas, prema riječima predstavnika ove grupe radnika Željka Peruničića, uputiće dopis predsjednicima države, Skupštine i premijeru kako bi se uključili u rešavanje problema, odnosno primjene sporazuma koji je usaglašen i potpisan krajem prošle godine, kako bi ovi radnici ispunili uslove za odlazak u penziju.

– Država je preuzela obavezu da završi, jer sporazum je potpisan i definisan do tančina. U njegovom potpisivanju učestvovali su Fond rada, Agencija za mirno rešavanje sporova, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo finansija i Vlada. Dobili su svu dokumentaciju, sa svim beneficiranim radnim mjestima, svim obavezama, uvjerenjima i ne možemo da vjerujemo da se ovo dešava – istakao je Peruničić.

On je kazao da su radnici šokirani odnosom prema njima, te im nije jasno zbog čega se dva dana ni ministarka ni niko nije oglasio ili im objasnio zbog čega nema nikakvog odgovora po njihovom pitanju.

Zbog toga će se naredne sedmice okupiti ispred Vlade, a podršku će dobiti i od kolega iz Željezare, Rudnika i drugih kompanija, odnosno kolega koje takođe čekaju odlazak u penziju.

– Nejasno nam je zašto se ćuti ako je ovakvih sporazuma bilo i ranije i sve je bilo regulisano u prethodnom periodu po istim uslovima. Vlada je jasno rekla da će preuzeti obaveze da uplati beneficirani radni staž. Mi nismo krivi što ta prava nisu regulisana ranije od strane stečajnog upravnika – poručuje Peruničić.

Ova grupa radnika još jednom je apelovala na nadležne da ih prime na razgovor, kako bi se pronašlo rešenje i njihov slučaj riješio što prije.

Grupu radnika čine bivši zaposleni u Kombinatu aluminijuma (KAP), Željezari, Rudnicima boksita, Bumeksu i Rudniku mrkog uglja.

Izmjenama i dopunama zakona, koji je usvojen krajem prošle godine, precizirano je da se traži da se osiguranicima kojima je u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije prestao radni odnos zbog obustave proizvodnje nastale gašenjem ili zatvaranjem proizvodnih kapaciteta usled ekonomskih i tehnoloških problema u poslovanju omogući pravo na penziju ako imaju navršenih 25 godina staža osiguranja ili najmanje 15 godina efektivno provedenih na radnim mjestima na kojima se u tom sektoru staž računa sa uvećanim trajanjem.

Krajem prošle godine ministarstvo je dalo negativno mišljenje na ovaj zakon, ali je pregovorima unutar vladajuće većine ipak izdejstvovano njegovo usvajanje, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.