EPCG: Bavimo se opštim dobrom a ne jeftinim politikanstvom

EPCG: Bavimo se opštim dobrom a ne jeftinim politikanstvom

Omalovažavajući stav prema dijelu naših zaposlenih, koje se može uočiti u istupima Demokratske partije socijalista (DPS), vrlo je nekorektno i u ozbiljnom neskladu sa stvarnošću jer zapošljavanje vršimo shodno zakonskim regulativama i potrebama radnog procesa i ponosni smo na činjenicu da smo kreirali uspješan i poželjan radni ambijent - poručili su u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) reagujući na današnje saopštenje DPS-a.

Kažu da je to više nego jasno za onog ko želi da vidi i čuje.

- EPCG osjeća potrebu da se, javnosti radi, oglasi povodom današnjeg zlonamjernog i, očigledno, niskim pobudama motivisanog napada DPS. U nekim drukčijim okolnostima, ne bi bilo potrebe da se osvrćemo na istupe pojedinaca i grupa koji su, kroz višedecenijsko upravljanje privrednim sistemom, propustili priliku da pokažu rezultate, ali smo, kao predstavnici najvažnije kompanije u državi, dužni da uvijek i bezuslovno branimo vrijednost rezultata i projekata koji su, nakon decenija u kojima nije izgrađen nijedan novi MW, Elektroprivredi donijeli rekordnu dobit i prve nove megavate električne energije - naveli su u reagovanju.

Ističu da je za godinu i po dana instalirano 40 MW, što je, kako su dodali, tačno 40 MW više od onoga što su, za četiri decenije, ugradili prethodnici.

- I to nije sve. Nakon završetka projekta SOLARI 3000+ i 500+, koji je u cijelom regionu dobio sva moguća priznanja, uveliko razvijamo i projekat SOLARI 5000+. Profiti od ovih elektrana, na godišnjem nivou, će dostići iznose od oko pet miliona eura, a svi viškovi električne energije biće plasirani na berzu - podvukli su u EPCG.

Dodaju da su za 20 miliona kupili imovinu Željezare koja vrijedi preko 53 miliona.

- Gdje smo pokrenuli rad nove kompanije, za koju očekujemo respektabilne partnere, što je, vjerujemo, mnogo bolja opcija od one u kojoj je, recimo, 7.000 radnika nekadašnje Željezare ostalo bez posla. Nadalje, u 2021. godini smo ostvarili rekordnu dobit (47 miliona eura), u 2022. godini sami, bez ikakve pomoći, iznijeli teret globalne energetske krize, a 2023. godine oborili rekord u poglednu dobiti (preko 70 miliona eura). Uporedo sa tim, u vremenu koje je obilježeno inflacijom, EPCG ne da nije povećala cijenu aktivne energije za domaćinstva, nego je, odobrila seriju popusta za redovne platiše, čiji se broj, da i to dodamo, povećao sa 190.000 na 242.000 - kazali su u EPCG.

Pored razvoja novih projekata, kojima će, kako navode, Crnu Goru učiniti energetski nezavisnom - kažu da obaraju rekorde i u pogledu efikasnosti kada je riječ o održavanju postojećih postrojenja.

- Naše hidroelektrane rade besprekorno, a TE Pljevlja, uz uspješno sprovođenje ekološke rekonstrukcije, takođe obara rekorde u dijelu koji se odnosi na kontinuiran rad. EPCG je, tokom posljednje tri godine, sprovela 342 konkursa za radna mjesta, na koja se prijavilo preko 1.500 lica i svi naši postupci su bili sprovedeni besprekorno, o čemu svjedoče i doslovce svi iskazi nadležnih inspekcija. Nijesmo sigurno da svi subjekti u Crnoj Gori mogu da se pohvale takvim stanjem. Što se tiče prozivki na račun uloge predsjednika Odbora direktora u postupcima zapošljavanja i kontrole prisustva na radnom mjestu, podsjećamo na činjenicu da predsjednik, po Statutu i internim procedurama, nema nadležnost da se bavi radno-pravnim odnosima i evidencijama prisustva zaposlenih. Takođe, nigdje i ničim nije definisano da lica zaposlena u EPCG istovremeno ne mogu da se bave drugim javnim poslovima, pa, između ostalog, i politikom - kazali su u EPCG.

Nastavljaju, ističu, da rade i grade.

- S tim što ne možemo ćutke prelaziti preko neistina koje plasiraju oni koji pokušavaju da, zlonamjernim komentarima na račun EPCG, ostvaruju jeftine političke poene. Uvažavamo, naravno, svačije pravo da učestvuje u javnom životu, ali ćemo, cijeneći važnost EPCG za privredni sistem Crne Gore, kao i predan rad naših zaposlenih, uvijek i bezuslovno odgovoriti na svaki neutemeljeni napad. Jer, naš posao je da kompaniju koju su gradile generacije naših predaka vodimo uspješno i predamo u nasljeđe budućim generacijama. Razumijemo da tako nešto ne mogu da shvate oni koji razmišljaju od danas do sjutra, ali je nama, razumjećete, opšti interes uvijek iznad svih partikularizama - zaključili su u EPCG.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.