Na Virpazaru planirana tri parkinga za autobuse i 98 mjesta za automobile
ISPAŠTAJU I MJEŠTANI I TURISTI: Virpazar prošlog ljeta, Foto: Maja Leković

Na Virpazaru planirana tri parkinga za autobuse i 98 mjesta za automobile

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore dobilo je dozvole da u Virpazaru, otvori privremena parkirališta, čime bi trebalo da se smanje saobraćajne gužve tokom ljeta.

Međutim, još nije pozato da li će parkirališta biti spremna do početka sezone.

– Preduzimamo sve moguće korake kako bismo riješili ovaj problem što je prije moguće. Postavljanje parkirališta, osim dozvola, zahtijeva i izgradnju infrastrukture i postavljanje opreme, pa datum završetka može varirati u zavisnosti od brzine izvođenja radova i drugih faktora koji mogu uticati na implementaciju projekta. Ipak, obećavamo da ćemo usmjeriti sve resurse kako bi parkirališta bila što prije operativna, vodeći računa o kvalitetu i sigurnosti objekata – saopšteno je Pobjedi iz tog preduzeća.

LOKACIJE
Lokacije za parkirališta definisane su programom objekata privremenog karaktera. Riječ je o četiri lokacije sa tri parking mjesta za autobuse i 98 mjesta za automobile, od čega tri za osobe sa invaliditetom.

– NP Skadarsko jezero prepoznat je kao značajna turistička destinacija, te su u skladu s tim identifikovane četiri lokacije za postavljanje privremenih parkirališta. Naš prioritet je osigurati da ova parkirališta budu postavljena u skladu sa smjernicama da bi se omogućio siguran pristup posjetiocima, uz minimalan uticaj na okolinu. Ovim pristupom želimo doprinijeti upravljanju, zaštiti, unapređenju i razvoju turističke ponude na ovom području – kazali su iz NPCG.

Kada je o naknadi riječ, navode da će biti usklađena s tarifama utvrđenim za svaku vrstu vozila ili namjene. Naknada za parkiranje se obračunava za period od jednog sata: 50 centi za motore, euro za putničko, dva eura za terensko vozilo, tri za putnički kombi, dok će autobusi po satu plaćati pet eura.

Tu naknadu bi trebalo da naplaćuje zaštitar NP ili drugo ovlašćeno lice, ali će postojati mogućnost plaćanja karticom, onlajn ili preko žiro računa. Time se, kako su naveli, osigurava održavanje i unapređenje infrastrukture Nacionalnog parka, dok se istovremeno posjetiocima pružaju adekvatne usluge tokom njihovog boravka u parku.

Na pitanje Pobjede koliko će to koštati, iz NPCG nijesu dali precizan odgovor.

– Potrošiće onoliko koliko je procijenjeno idejnim rješenjem. NP Skadarsko jezero će pravilno upravljati svojim budžetom kako bi osigurao da se projekat sprovede efikasno i u skladu s postavljenim ciljevima. Ovo uključuje odgovarajuću alokaciju resursa za sve faze projekta, uključujući planiranje, izgradnju, implementaciju i održavanje – kazali su Pobjedi.

PROTESTI
Višegodišnja problematika u Virpazaru kulminirala je prošle godine u sred sezone, kad su mještani početkom avgusta, na dva sata blokirali saobraćaj kroz ovu varošicu, ne bi li skrenuli pažnju da ni oni ni turisti ne mogu normalno da funkcionišu zbog nepropisno parkiranih vozila i oglušivanja barske komunalne policije na njihove pozive.

Tako je veći dio prošlogodišnje sezone parkiranje na potezu od mosta ka tvrđavi Besac dovodilo do potpune blokade, jer se automobili nijesu mogli mimoići. Znak da je na tom dijelu parkiranje zabranjeno mještani su pred svaku sezonu skidali, ali je nakon prošlogodišnjih protesta vraćen. Iz Opštine Bar nam je tada rečeno da nijesu u mogućnosti da obezbijede svakodnevno prisustvo komunalnog policajca, jer su im ograničeni kapaciteti.

Ipak, nakon protesta, bilo je vidno svakodnevno prisustvo policajaca koji su kažnjavali nesavjesne vozače. Kakva će situacija biti ove godine, saznaće se uskoro, jer je za očekivati da u narednih mjesec dana turisti počnu da posjećuju to mjesto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.