Blokada saobraćajnice Berane – Plav: Stanovnici sjevera traže hitnu sanaciju puta preko Trešnjevika

Blokada saobraćajnice Berane – Plav: Stanovnici sjevera traže hitnu sanaciju puta preko Trešnjevika

Stanovnici nekoliko opština sa sjevera Crne Gore blokirali su juče, u mjestu Slatina, put Berane – Plav, u znak protesta zbog, kako su naveli, slabog održavanja regionalne saobraćajnice koja od Andrijevice, preko Trešnjevika, vodi do Mateševa.

Sa polučasovnog protesta okupljeni su od Vlade i ostalih nadležnih institucija zatražili da iznađe mogućnost za hitnu sanaciju puta preko Trešnjevika, koji se, prema riječima okupljenih, nalazi u katastrofalnom stanju. Podsjetili su da put preko Trešnjevika za stanovnike Berana, Andrijevice, Rožaja, Plava i Gusinja predstavlja najkraću vezu sa novootvorenim auto-putem.

– Ubrzo ćemo radikalizovati proteste ukoliko od nadležnih institucija ne dobijemo pozitivan odgovor na postavljene zahtjeve. Tim prije, jer se nalazimo u saobraćajnoj blokadi, koja je uslovljena zbog katastrofalnog stanja u kom se nalazi put preko Trešnjevika i zbog drugih saobraćajnica koje vode ka Podgorici i prema granici sa Srbijom. Ovo je bruka i sramota šta se radi sa narodom sa ovih prostora. Nadležni treba konačno da shvate da i mi imamo pravo na život – kazao je Milan Stijović, predsjednik gradske Mjesne zajednice Andrijevica.

1900663

Sličnu poruku uputio je i Božo Ćulafić, predsjednik Mjesne zajednice Ulotina, navodeći da narod više nema vremena za čekanje.

– Jedva smo dočekali da se otvori prva dionica auto-puta i da se konačno i mi povežemo na pravi način sa ostatkom svijeta. Međutim, mi iz nekoliko opština imamo veliki problem, jer se saobraćajnica preko Trešnjevika, koja nas od Andrijevice u dužini od nekih 35 kilometara veže sa auto-putem, nalazi u tako lošem stanju da je taj put postao praktično neprohodan. Na tom putu se nalaze brojna oštećenja i rupe koje predstavaljaju veliki problem za učesnike u saobraćaju. Zato od nadležnih zahtijevamo da dođu u Andrijevicu putem preko Trešnjevika i tako se uvjere u istinitost naših navoda. Još jednom ih pozivamo da pristupe detaljnoj sanaciji ovog puta, jer mi više nemamo vremena za čekanje – poručio je Ćulafić.

Okupljeni građani su istakli da loš put preko Trešnjevika sputava razvoj čitavog kraja.

– Put preko Trešnjevika, pored toga što predstavlja najkraću dionici do auto-puta, od vitalnog je značaja za brojne stanovnike koji tim putem dolaze do svojih planinskih katuna. Takođe, radi se o putu kojim turisti u velikom broju hitaju ka Komovima. Zato, ukoliko ne dođe do detaljne popravke puta preko Trešnjevika, od razvoja turizma i poljoprivrede na ovom području nema ništa – čulo se na skupu.

Ukazano je da su rekonstrukcije puteva u ovom dijelu države otežale život stanovnika čitavog sjeveroistočnog regiona. Zatraženo je da se, između ostalog, pod hitno, otvori put koji od Lubnica vodi do Jezerina, uz konstataciju da je krajnje nedopustivo što ova saobraćajnica, i pored brojnih obećanja zvaničnika, još uvijek nije puštena u rad. Takođe, rečeno je da cijelu situaciju usložnjavaju dugotrajni zastoji na puti od Berana prema Bijelom Polju na kom se već godinu izvode radovi.

Poručeno je da će se blokade i protesti nastaviti sve dok se na zahtjeve stanovnika sjevernih opština ne odgovori na pozitivan način.

Izvor: Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.