Papa kaže da Ukrajina treba da ima 'hrabrost bele zastave' u pregovorima

Papa kaže da Ukrajina treba da ima 'hrabrost bele zastave' u pregovorima

Papa Franja izjavio je u intervjuu da Ukrajina treba da ima, kako je rekao, hrabrost "bele zastave" i da pregovara o prekidu rata s Rusijom koji je usledio posle invazije Moskve prije dvije godine.

Franja je to rekao u intervjuu snimljenom prošlog mjeseca za švajcarsku televiziju RSI, mnogo pre poslednje ponude turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Ergdoan) od petka da bude domaćin samita Ukrajine i Rusije kako bi se okončao rat.

Erdoan je novu ponudu iznio posle sastanka u Istanbulu s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji je rekao da, iako želi mir, neće predati teritoriju svoje zemlje.

Mirovni plan ukrajinskog lidera poziva na povlačenje ruskih trupa iz cele Ukrajine i obnavljanje njenih granica. Kremlj je odbacio učešće u mirovnim pregovorima pod uslovima koje je izložio Kijev.

Franja je u intervjuu upitan za stav o debati između onih koji kažu da Ukrajina treba da odustane jer nije bila u stanju da odbije ruske snage, i onih koji kažu da bi to legitimisalo akcije najjače strane. Pri postavljanju pitanja iskorišćen je termin "bela zastava".

"To je jedno tumačenje, to je tačno", rekao je Franja, prema prethodnom transkriptu intervjua i djelimičnog video snimka koji je Rojters dobio. Intervju bi trebalo da bude emitovan 20. marta.

"Ali mislim da je najjači onaj koji pogleda situaciju, razmisli o ljudima i ima hrabrost bele zastave i pregovara", rekao je Franja i dodao da razgovori treba da se odvijaju uz pomoć međunarodnih sila.

"Riječ pregovarati je hrabra riječ. Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, morate imati hrabrosti da pregovarate", rekao je papa.

Ovo je verovatno prvi put da je papa Franjo upotrebio izraze kao što su "bela zastava" ili "poraz" u razgovoru o ratu u Ukrajini, iako je u prošlosti govorio o potrebi za pregovorima.

Prošle godine je 87-godišnji papa poslao mirovnog izaslanika, italijanskog kardinala Matea Zupija (Matteo Zuppi), u Kijev, Moskvu i Vašington da vidi šta misle u u tim zemljama.

"Nekoga je možda sramota", rekao je Franjo po pitanju pregovora, "ali sa koliko mrtvih će (rat) završiti? (Treba) pregovarati na vreme, pronaći zemlju koja može da bude posrednik", rekao je Franja, pominjući Tursku među zemljama koje su se ponudile.

.

 

Izvor: Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.