Suspendovani pilot i kopilot – zaspali uslijed leta na kome je bilo 153 putnika

Suspendovani pilot i kopilot – zaspali uslijed leta na kome je bilo 153 putnika

Istraga regulatora za civilno vazduhoplovstvo pokazala je da se jedan od pilota nije dobro odmorio prije leta.

Indonežanski pilot i kopilot erbasa A320 indonežanske avio-kompanije Batik er zaspali su otprilike na 28 minuta tokom leta iz indonežanske provincije Jugoistočni Sulavesi do indonežanske prestonice Džakarte 25. januara 2024. godine, piše Gardijan. Nakon što su piloti zaspali, došlo je do niza grešaka u navigaciji. Uprkos tome, 153 putnika u avionu i četiri člana posade nisu povrijeđeni.

Ministarstvo saobraćaja Republike Indonezije je zbog incidenta “najoštrije zamjerilo” Batik Eru i pozvalo avio-kompanije da obrate više pažnje na ostale pilote, kopilote i drugo kabinsko osoblje. Ministarstvo je najavilo da će istražiti noćne letove u Indoneziji. Batik er je u subotu saopštio da “radi sa odgovarajućom politikom” i da je “posvećen primjeni svih bezbjednosnih preporuka”. On je dodao da su piloti koji su zaspali tokom leta 25. januara privremeno suspendovani.

Istraga indonezijskog regulatora za civilno vazduhoplovstvo pokazala je da se jedan od pilota nije dobro odmorio prije leta. Otprilike 90 minuta prije polijetanja, kapetan aviona je od svog zamjenika zatražio dozvolu da se malo odmori. Kopilot je tada preuzeo kontrolu nad avionom i kasnije je neplanirano zaspao. “Kopilot je u to vrijeme imao jednomjesečne blizance. Njegova žena se brinula o djeci, a on joj je pomagao kada je bio kod kuće”, navodi se u izvještaju indonežanskog regulatora.

Piloti koji su zaspali tokom leta imaju 32 i 28 godina.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.