Tramp i Bajden održali skupove u ključnoj državi za predsjedničke izbore

Tramp i Bajden održali skupove u ključnoj državi za predsjedničke izbore

Prkosni i ogorčeni Donald Tramp vratio se juče u saveznu državu, u kojoj se suočava s kaznenim optužbama za potkopavanje prošlih američkih predsjedničkih izbora, sa željom da pobijedi u Džordžiji kao odskočnoj daski za povratak u Bijelu kuću.

Tramp je 2020. na predsjedničkim izborima izgubio u toj saveznoj državi protiv Džoa Bajdena s minimalnom razlikom i kasnije je tvrdio da mu je pobjeda pokradena.

Tramp je bio u Džordžiji isti dan kad i predsjednik Bajden, koji je vodio predizbornu kampanju u obližnjoj Atlanti, što nagovještava ključnu ulogu koju će ta savezna država imati na predsjedničkim izborima u decembru.

U predizbornom obraćanju Tramp je opet insistirao na tome da je bio žrtva široko rasprostranjene izborne prevare i kritikovao je okružnu tužiteljku Džordžije Fani Vilis, koja ga progoni za uplitanje u izborni proces 2020. tvrdeći da je učestvovala u zavjeri s Badenovom administracijom protiv njega kao mete.

"Pokušavaju da nas izbace, ali to neće uspjeti", rekao je Tramp okupljenima u areni u Romeu u Džordžiji.

Diktator Tramp

Bajden se u svom predizbornom nastupu u Atlanti okomio na Trampa zbog toga što je nedavno ugostio mađarskog desničarskog nacionalističkog premijera Viktora Orbana na Floridi, optužujući ga da "podilazi diktatorima i autoritarnim nasilnicima širom svijeta".

“Kada kaže da želi da bude diktator, ja mu vjerujem”, rekao je Bajden.

Na izborima 5. decembra možda nema važnije države od Džordžije, koja je na izborima 2020. pripala Bajdenu i središnja je u Trampovim tvrdnjama o izbornoj prevari.

Očekuje se da će Tramp osigurati nominaciju Republikanske stranke u utorak kada Dđordžia, zajedno s Havajima, Misisipijem i državom Vašington održava predizbore.

Bajden je u četvrtak održao govor o stanju Unije prepun kritika na račun Trampa, optužujući ga za prijetnju demokratiji, podilaženje Rusiji i potapanje imigracijske reforme.

Predsjednik je u vlastitoj stranci suočen s otporom dijela demokrata prema njegovoj podršci Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi, a to nezadovoljstvo moglo bi se vidjeti na glasanju u Džordžiji u utorak.

Genocidni Džo

Na njegovom predizbornom skupu jedna je osoba odstranjena nakon što je predsjednika nazvala "Genocidni Džo".

Koalicija raznih vjera i rasa u Džordžiji pokrenula je kampanju pozivajući birače da ostave svoje glasačke listiće praznima umjesto da glasaju za Badena na predizborima u utorak u nadi da će poslati poruku Bijeloj kući da preispita svoju podršku Izraelu.

Baden je pobijedio Trampa u toj državi s prednošću od samo 0,23 posto na predsjedničkim izborima 2020.

Guverner Džordžije Brajan Kemp i državni funkcioner zadužen za izbore Bred Rafensperger tada su nepokolebljivo odbacivali Trampove tvrdnje da je došlo do raširene izborne prevare, ponavljajući da je prebrojavanje glasova bilo legitimno uprkos Trampovom insistiranju na suprotnom.

Tramp i njegovi suradnici zaradili su optužnicu u kojoj tužitelji u Džordžiji tvrde da su učestvovali u zavjeri dajući lažne izjave o izborima i razvijajući plan za ometanje i odgađanje kongresne potvrde izbornih rezultata.

Tramp negira te optužbe. Tužioci se zalažu za početak suđenja Trampu u Džeordžiji već u aprilu, kada bi Trampova predsjednička kampanja bila u punom zamahu. Ali ostaje nejasno hoće li se suđenje dogoditi prije izbora.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.