Francuska vlada na meti neobično jakih sajber napada
Ilustracija

Francuska vlada na meti neobično jakih sajber napada

Kancelarija premijera Gabrijela Atala saopštila je da su napadi počeli u nedjelju uveče i pogodili više ministarstava, bez navođenja detalja. Do danas popodne, navodi se, “uticaj napada je smanjen za većinu usluga i pristup vladinim sajtovima je obnovljen“.

Grupa hakera pod nazivom “Anonimous Sudan“ koju stručnjaci za sajber-bezbjednost smatraju proruskom, preuzela je odgovornost za napade na onlajn postove. Kancelarija francuskog premijera i Agencija za digitalnu bezbjednost nisu htjele da komentarišu tu tvrdnju, niti daju detalje o tome šta je bilo na meti ili kakva je šteta mogla biti prouzrokovana.

Jedan francuski zvaničnik je rekao da se radi o napadima uskraćivanja usluge, uobičajenoj vrsti sajber napada koji uključuje preplavljivanje sajta podacima da bi ga spriječili da radi.

Francuska vlada je učinila napor da poboljša sajber odbranu prije Olimpijskih igara u Parizu koje će biti ljetos i poslije napada „ransomvare-a“ posljednjih godina, uključujući bolnice 2021.

Francuska vlada je optužila Rusiju da vodi dugotrajnu kampanju onlajn manipulacije protiv zapadnih pristalica Ukrajine, uključujući i plagiranje veb stranice francuskog Ministarstva spoljnih poslova. Predsjednik Emanuel Makron zauzima sve oštriju liniju protiv Moskve i rata kojeg ruski predsjednik Vladimir Putin vodi u Ukrajini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.