BIRN: Tajna trgovina - Srbija izvezla oružje u Izrael, ministarstvo kaže da su podaci
Izraelski vojnici u Gazi, Foto: Reuters

BIRN: Tajna trgovina - Srbija izvezla oružje u Izrael, ministarstvo kaže da su podaci "strogo povjerljivi"

Uprkos odbijanju ministarstva da dostavi podatke, BIRN otkriva da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, poslalo dvije isporuke u Izrael od oktobra 2023. do danas – u ukupnoj vrijednosti većoj od milion eura

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je otkrila da je Srbija izvezla u Izrael najmanje dvije velike pošiljke naoružanja, nakon iznenadnog napada Hamasa u oktobru prošle godine.

Podaci o izvozu oružja u ovu zemlju vode se pod oznakom "strogo povjerljivo". Ovo piše u odgovoru kojim je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine odbilo da BIRN-u dostavi informacije o izvozu oružja u Izrael od oktobra, tražene na osnovu zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ministarstvo navodi da je odlukom propisano da su tajni podaci ministarstva "od interesa za Republiku Srbiju, odnosno podaci od interesa za rad i obavljanje poslova iz zakonom utvrđene nadležnosti ministarstva".

U odgovoru ministarstva piše da se pod tajnim podacima podrazumijevaju i "[…] projekti, planovi, objekti, sredstva, strukture i poslovi koji su u vezi sa tajnim podacima".

Dodaju i da bi se dostavljanjem traženih podataka učinili dostupnim i podaci "koji se mogu smatrati poslovnom tajnom".

Ovakav odgovor ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine je neuobičajen. Ministarstvo obično rutinski novinarima dostavlja podataka o izvozu naoružanja, kao što su podaci o vrsti i količini oružja koje se izvozi, kompanijama koje su u izvoz uključene, kao i ko su krajnji korisnici tog naoružanja.

Ovo je tek drugi put u posljednjih nekoliko godina da je ovo ministarstvo odbilo da BIRN-u dostavi podatke tražene u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Nedavno je to učinilo u oktobru prošle godine kada je BIRN-u odgovorilo da bi otkrivanje podataka o prodaji municije pronađene u Banjskoj ugrožava "bezbjednosne interese" Srbije.

Istraživanje BIRN-a o oružju iz Banjske – gdje je grupa pod vođstvom Milana Radoičića u septembru prošle godina ubila kosovskog policajca, a zatim se zabarikadirala u manastiru – pokazalo je da je dio zaplijenjenog oružja prošao kroz sistem države Srbije u nekom trenutku u prethodnih pet godina. Kod Banjske su ubijena, kako je zvanično saopšteno, i tri člana Radoičićeve grupe.

Dvije pošiljke oružja iz Srbije u Izrael od oktobra 2023.

Uprkos odbijanju ministarstva da dostavi podatke, BIRN otkriva da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, poslalo dvije isporuke u Izrael od oktobra 2023. do danas – u ukupnoj vrijednosti većoj od milion eura.

Prema podacima Uprave carine koje skuplja Checkpoint, portal koji na jednom mjestu sabira zvanične podatke državnih institucija, Jugoimport-SDPR je u oktobru 2023. izvezao robu vrednu 540.120 eura, dok je u februaru ove godine u Izreal uputio još jednu pošiljku vrijednu 510.000 eura.

Ostaje nepoznato da li je u istom periodu Srbija izdala još neku dozvolu za izvoz oružja u Izrael koja tek treba da bude realizovana, s obzirom na to da je Ministarstvo odbilo zahtjev BIRN-a.

Izrael nije na vrhu liste zemalja kojim Srbija inače izvozi oružje. Posljednji značajniji izvoz zabilježio je Prvi Partizan iz Užica (PPU) državna fabrika poznata po proizvodnji municije. PPU je u martu i aprilu prošle godine u Izrael izvezao robu vrijednu oko 780.000 eura.

Dobri odnosi Srbije i Izraela

Srbija i Izrael imaju dobre bilateralne odnose, a to se nastavilo i nakon napada Hamasa i odmazde Izraela na Gazu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na društvenoj mreži Instagram 26. februara da je sa premijerom Izraela Benjamin Netanijahu pričao telefonom "o daljem unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje".

S druge strane, Netanijahu je pohvalio Vučića ne samo zbog verbalne podrške, već i zbog djela.

"Upravo sam imao plodonosan razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Aleksandar je iskreni prijatelj Izraela, i ja sam izrazio zahvalnost za nepokolebljivu podršku, kako na riječima tako i na djelima", napisao je Netanijahu na mreći Iks, nekadašnjem Tviteru.

Nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra 2023, ubijajući više od 1.000 ljudi, Izrael je započeo napad nezapamćenih razmjera na Gazu, koji još uvijek traje. Prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja, do 10. marta ove godine ubijeno je 31.045 civila, većinom žena i djece.

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu, po tužbi Južne Afrike, donio je 26. januara presudu kojom se Izraelu naređuje da odmah preduzme sve mjere u cilju sprečavanja vojnih snaga da počine genocid u Pojasu Gaze.

"Izrael mora da odustane od ubijanja, ranjavanja, uništavanja života Palestinaca i onemogućavanja rađanja. Ova djela spadaju u djelokrug Konvencije o genocidu", rekla je tada sutkinja Džoan Donahju, prenosi BBC.

Izraelu je tada naređeno i da preduzme "neposredne i efikasne" mjere kako bi obezbijedio pružanje hitne humanitarne pomoći.

Izrael je negirao optužbe za genocid i odbio sve dosadašnje apele za prekid sukoba.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.