Djeca u Gazi (Foto: Beta)

"Djeca u Gazi trpe stalne duševne povrede zbog rata"

Djeca u Pojasu Gaze trpe stalne duševne povrede zbog rata, gladi, raseljavanja i višegodišnje blokade, saopštila je danas nevladina organizacija "Spasimo djecu" koja je razgovarala sa roditeljima i zdravstvenim službama tokom posjete palestinskoj teritoriji.

"Ne mogu čak ni da kažem da je njihovo mentalno stanje pogoršano, ono je uništeno. Potpuno psihološko uništenje", navodi se u izjavi jednog roditelja.

"Djeca su ovde vidjela sve. Vidjela su bombe, smrt, tijela, ne možemo pred njima da se pretvaramo. Ona sada shvataju da su vidjela sve. Sada moj sin može da kaže koja vrsta eksploziva pada, on može da čuje razliku", rekao je drugi roditelj.

Kako je ocijenjeno u izvještaju kolaps zdravstvene brige i psiholoških službi u Gazi ograničavaju mogućnost da djeca dobiju tretman potreban za oporavak.

Direktor organizacije "Spasimo djecu" na okupiranoj palestinskoj teritoriji Džejson Li rekao je da se nada da psihološke posledice rata mogu biti otklonjene uz stručnu podršku.

On je međutim dodao da ništa nije moguće ako nema hitnog, definitivnog prekida vatre i bezbjednog, neometanog pristupa humanitaraca koji mogu da obezbijede ključnu potrebnu podršku, prenio je američki Si-En-En (CNN).

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.