NENEZIĆ: Rekonstrukcija Vlade jedini izlaz iz krize

NENEZIĆ: Rekonstrukcija Vlade jedini izlaz iz krize

Rekonstrukcija Vlade je jedini način da se raščisti trenutna politička situacija i izbjegne ulazak u nestabilnost, ocijenila je Ana Nenezić iz Instituta za društveno-politička istraživanja Analitiko.

Ona vjeruje da će rekonstrukcija Vlade biti mnogo brže nego što je najavljeno, moguće već do kraja aprila. Koalicionim sporazumom partija na vlasti rekonstrukcija Vlade bi trebalo da se desi najkasnije do kraja godine, pišu Vijesti.

Nenezić je prokomentarisala i novu političku nestabilnost izazvanu neslaganjem koalicionih partnera u vlasti Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata u vezi sa imenovanjem vršioca dužnosti direktora Uprave policije, a zbog čega opozicija poziva na vanredne izbore.

“Što se tiče izbora, nije ih realno očekivati bar do početka jeseni, bez obzira na dalji razvoj događaja”, smatra Nenezić.

Dalje kaže da su dešavanja na posljednjoj sjednici Vlade samo kulminacija u borbi za zauzimanje pozicija moći u izvršnoj vlasti, između dva politička subjekta koja nemaju iskustvo prethodne saradnje, niti prethodno izgrađeno političko povjerenje koje bi garantovalo određenu predvidljivost u njihovim potezima.

“Ne ulazeći u zakonitost donesenih odluka, već sagledavajući isključivo strateški politički položaj oba politička subjekta, vjerujem da su Demokrate povukle pogrešan politički potez, bez prethodno jasnog sagledavanja realne moći, i bez pripremljene izlazne strategije, vjerujući da će javnim pritiskom na kraju izboriti pobjedu i ostvariti očekivani rezultat”, ocijenila je.

Po potezima nakon završetka sjednice Vlade, “reklo bi se da Demokrate nemaju spremnu izlaznu strategiju, ali i da ne postoji saglasnost unutar partije oko daljih koraka”, kazala je Nenezić.

Smatra da je dodatan teret i trenutak kada svako izazivanje političke krize, u susret potencijalnom dobijanju Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24, nosi rizik od kreiranja percepcije kao destabilizirajućeg faktora.

Značajan faktor je i nerealno očekivanje da će PES, odnosno premijer Spajić prepustiti kontrolu nad sektorom bezbjednosti, posebno nakon iskustva i posljedica prethodne dvije Vlade u ovom domenu, bez obzira na potpisani koalicioni sporazum i pozicije koje taj dokument garantuje Demokratama”, navela je Nenezić.

Prema njenim riječima, Demokrate sada imaju nekoliko mogućih scenarija, od kojih svaki od njih nosi određene posljedice.

“Ako se odluče za radikalni potez napuštanja Vlade, to nosi gubitak direktnog uticaja na političke procese i mogućnost da budu okrivljeni za izazivanje političke nestabilnosti i direktno odgovorni ako Crna Gora ne dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24. Ipak, to bi ujedno dalo prostor Demokratama za reafirmaciju političke nezavisnosti, povećanje kredibiliteta kod dijela birača koji vrednuju principijelnost i mogućnost pozicioniranja kao glavne opozicione snage spremne da se suprotstavi nepoželjnim političkim potezima”, rekla je Nenezić.

Dodaje da bi Demokrate mogle odlučiti ostati u Vladi uz pregovore o većem uticaju ili kompenzaciji na drugim poljima, ili u krajnjem slučaju, odlučiti se za model javne kritike bez napuštanja Vlade kako bi zadržali neki oblik uticaja i izbjegli optužbe za izazivanje političke nestabilnosti.

“Ovo već nosi opasnost od gubitka kredibiliteta i autoriteta, kao i rizik od percepcije kao pasivnog partnera koji prihvata nametnuta rješenja. Za koje od ovih rješenja će se Demokrate odlučiti vjerujem da zavisi i od uticaja ostalih subjekata parlamentarne većine koji u značajnom mogu posredovati u pregovorima, ukoliko u tome vide politički interes, ali i od postizanja saglasnosti u partiji oko daljih poteza”, objasnila je.

Nenezić smatra da u odnosu na Demokrate, PES, odnosno Spajić se nalazi u politički lagodnijoj poziciji.

“Premijer i PES će, vjerujem, držati čvrsto svoju poziciju, insistirajući na svojoj odluci kao na nužnosti za efikasno vođenje vlade. Na taj način ostvaruju konsolidaciju moći i uspješno preuzimanje kontrole nad ključnim sektorima potrebnim za realizaciju njihove političke agende”, kazala je.

Izvor:VOP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.