Ako ne usvoje budžet – prinudna uprava u Andrijevici

Ako ne usvoje budžet – prinudna uprava u Andrijevici

Kakav će biti rezultat dugotrajne političke krize u Opštini Andrijevica zavisiće, svakako, od ishoda sjednice lokalnog parlamenta zakazane za 28. mart, na kojoj bi, između ostalog, trebalo da se raspravlja o odluci o budžetu Opštine za tekuću godinu.

To je juče u izjavi za „Dan“ potvrdio i predsjednik Opštine Željko Ćulafić, ističući da je u slučaju nesuvajanja pomenute odluke na potezu Vlada, koja bi, kako je rekao, po prirodi stvari, trebalo da uvede prinudnu upravu.

“Kao što se zna, do 31. marta na snazi je odluka o privremenom finansiranju budžeta Opštine Andrijevica. Zato je opštinski tim, na čijem se čelu nalazim, u namjeri da se obezbijedi nesmetano funkcionisanje lokalne uprave i svih potrošačkih jedinica, pripremio odluku o budžetu koja će se naći na skupštinskom zasjedanju krajem mjeseca. Ukoliko ta odluka ne bude usvojena, onda bi Vlada uvođenjem prinudne uprave trebalo da uzme stvar u svoje ruke”, naglasio je Ćulafić.

Uvođenje prinudne uprave najavili su i iz Vlade Crne Gore. Oni su takvu opciju najavili ukoliko se u roku od deset dana ne održe sjednice na kojima će se raspravljati o inicijativi za smjenu predsjednika Opštine Željka Ćulafića i predsjednika lokalnog parlamenta Mladena Đukića, koju su podnosili odbornici DPS-a zajedno sa pojedinim nezavisnim odbornicima.

Đukić je juče za „Dan“ kazao da on još uvijek nije dobio nikakav zvaničan dopis od Ministarstva javne uprave po ovom pitanju i da zbog toga ne može da daje bilo kakave komentare.

“Čekam da zvanično dobijem uputstva od Vlade kako dalje da postupamo. Do tada ne mogu ništa da kažem, sem da sam, u skladu sa propisima, zakazao redovnu sjednicu lokalnog parlamenta za 28. mart” kazao je Đukić.

Istekli rokovi za smjenu čelnika Opštine

Na pitanje „Dana“ da li će se u narednom periodu zakazivati sjednice na kojima će se raspravljati o njegovoj i o Đukićevoj smjeni, Ćulafić je kazao da je to prosto zakonski nemoguće.

“Rok od pola godine za održavanje sjednica na kojima je trebalo da se raspravlja o Đukićevoj i mojoj smjeni odavno je istekao. Koliko sam ja upoznat, nova inicijativa sa sličnim zahtjevima ne može se podnositi u roku od pola godine. To znači da se takva inicijativa, faktički, ne može podnositi do održavanja redovnih lokalnih izbora. No, svakako, tu smo da slijedimo tumačenja i upute Ministarstva javne uprave i da tako postupamo”, istako je Ćulafić.

iZVOR:VOP;DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.