Rusi i u Crnoj Gori glasaju na predsjedničkim izborima
Ilustracija

Danas do 20 sati

Rusi i u Crnoj Gori glasaju na predsjedničkim izborima

Državljani Rusije koji žive u Crnoj Gori danas izlaze na izbore za predsjednika Ruske Federacije.

Na glasačkom listiću su četiri kandidata, od kojih je jedini favorit aktuelni predsjednik Vladimir Putin, koji je na putu da obezbijedi još jedan šestogodišnji mandat, piše radio Slobona Evropa.

Njegovi kritičari ukazuju da su izbori u Rusiji su pod strogom kontrolom Kremlja i nijesu ni slobodni ni pošteni, ali ih vlada smatra neophodnim da bi stvorila osjećaj legitimnosti.

U Crnoj Gori je glasanje na ruskim predsjedničkim izborima organizovano u zgradi Amabsade Ruske Federacije u Podgorici. Biralište će biti otvoreno od osam do 20 časova.

"Kako biste glasali, morate lično posjetiti glasačko mjesto i pokazati pasoš koji je validan", navodi se na web stranici Ambasade.

Untitled1147x900

Foto: Telegram

Ambasada je na mreži Telegram navela da će na dan glasanja biti pojačane mjere sigurnosti i kontrole u cilju zaštite bezbjednosti birača i članova izborne komisije.

"Na biračkom mjestu biće obezbijeđen video nadzor", navodi se u postu.

Na internet stranici i društvenim mrežama Ambasade nema informacija o broju ruskih državljan koji imaju pravo glasa u Podgorici. U Crnoj Gori zvanično boravi oko 27.000 Rusa.

Ambasada Rusije je jutros na Telegramu saopštila da je ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov već glasao. Objavili su i fotografiju njegovog glasanja.

Ko je na glasačkom listiću na predsjedničkim izborima u Rusiji, a ko ne?

Inače, ruski antiratni aktivisti u Crnoj Gori organizovali su u januaru potpisivanje podrške predsjedničkoj kandidaturi opozicionog političara Borisa Nadeždina.

Međutim, Centralna izborna komisija nije odobrila njegovu kandidaturu, navodeći da nije imao 100.000 autentičnih potpisa kako bi postao kandidat.

Glasanje u 11 vremenskih zona

Ruski birači glasaju na gotovo 100.000 biračkih mjesta u 11 vremenskih zona zemlje, kao i u regionima Ukrajine koje je Moskva nezakonito anektirala.

Ukrajinska i vlade zapada osudile su Rusiju zbog održavanja glasanja u tim dijelovima, nazivajući ih nezakonitima.

Očekuje se da će rezultati biti objavljeni 18. marta.

Tačno mjesec prije otvaranja birališta, Putinov najglasniji kritičar, opozicioni političar Aleksej Navaljni, umro je u izolovanom arktičkom zatvoru pod sumnjivim okolnostima dok je služio kazne za koje njegove pristalice smatraju da su politički motivisane.

Mnogi posmatrači kažu da se Putin riješio čak i najslabijeg izazivača kako bi osigurao veliku pobjedu koju može da navede kao dokaz da Rusi podržavaju rat u Ukrajini i njegovo postupanje prema tom sukobu.

Predsjednički izbori predstavljaju prvi veliki izlazak na birališta u Rusiji otkako je Putin pokrenuo invaziju na susjednu Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.