Proizveden je najskuplji lijek u svijetu, evo šta će se njime liječiti
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Proizveden je najskuplji lijek u svijetu, evo šta će se njime liječiti

Područje genske terapije često izaziva javnu raspravu o visokim cijenama ljekova. Farmaceutima se to čini opravdanim, ali siromašnima je teško pratiti cijene.

Nova genska terapija za izuzetno rijetku bolest imaće veleprodajnu cijenu od 4,25 miliona dolara (3,9 miliona eura). To znači da će to biti najskuplji lijek u svijetu, piše Bloomberg.

Lijek za jednokratnu upotrebu Lenmeldy dobio je regulatorno odobrenje u SAD-u u ponedjeljak. Koristi se za liječenje temeljnog uzroka nasljednog stanja koje se naziva metakromatska leukodistrofija s ranim početkom ili MLD.

MLD je smrtonosna bolest u kojoj bebe ponekad počnu gubiti sposobnost hodanja i govora. Pogađa otprilike jedno od 100.000 živorođene djece. Londonski farmaceut Orchard Therapeutics, koji je razvio lijek, rekao je u srijedu da cijena lijeka “odražava njegovu kliničku, ekonomsku i društvenu vrijednost”.

Cijena lijeka premašila je cijenu Hemgenixa, proizvođača CSL Behring. Riječ je o jednokratnoj infuziji za hemofiliju koja košta 3,5 miliona dolara.

Visoki troškovi liječenja
Orchard Therapeutics fokusiran je na razvoj genskih terapija usmjerenih na ispravljanje temeljnih genetskih defekata koji uzrokuju nasljedne bolesti. Nedavno ih je kupio japanski proizvođač ljekova Kyowa Kirin Co.

Područje genske terapije podstaklo je raspravu o visokim cijenama ovih tretmana. Proizvođači ljekova kažu da su cijene opravdane jer terapija potencijalno može izliječiti pacijente. To stvara uštede za zdravstveni sistem tokom vremena i donosi druge društvene koristi.

Proizvođači ljekova takođe žele nadoknaditi troškove razvoja. Ti ljekovi su često usmjereni na male populacije, što ograničava njihov potencijal prihoda. No postoji zabrinutost da bi visoke cijene previše opteretile osiguravatelje, posebno američki Medicaid, program zdravstvenog osiguranja za siromašne, piše Bloomberg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.