Mugoša: Antievropska i antisistemska zakonska rješenja većine nakon 30. avgusta na popravnom nakon tri godine
Boris Mugoša

Mugoša: Antievropska i antisistemska zakonska rješenja većine nakon 30. avgusta na popravnom nakon tri godine

Evropska komisija u sva tri poslednja godišnja Izvještaja o Crnoj Gori potvrdila je moje konstatacije da se predlažu i donose antievropske i antisistemske izmjene zakona o državnim službenicima i namještenicima, koje su u suprotnosti sa EU agendom, kazao je potpredsjednik Socijaldemorata Crne Gore (SD) i šef poslaničkog kluba te partje u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša.

Mugoša se oglasio povodom nedavno objavljenog Programa javne rasprave o tekstu Nacrta izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima, predloženog od strane Vlade-.

“Kad sam poslanicima parlamentarne većine krajem 2020. govorio da predlažu i donose antievropske i antisistemske izmjene zakona o državnim službenicima i namještenicima, koje su u suprotnosti sa EU agendom, govorili su da to nije tačno i napadali me. Nakon toga, Evropska komisija je u sva tri poslednja godišnja Izvještaja o Crnoj Gori moje konstatcije i potvrdila”, naveo je.

On je rekao da je 44. Vlada u navedenom Nacrtu izmjena Zakona potvrdila praktično sve ono na što je upozoravao.

“Vlada je predložila da se vrate rješenja u zakonu koja su važila prije navedenih antisistemskih i antievropskih izmjena iz kraja 2020-te godine sa veoma preciznim i jasnim obrazloženjem: “Naime, amandmanima poslanika u Skupštini Crne Gore, smanjeni su uslovi po pitanju godina radnog iskustva koje je potrebno za obavljanje poslova radnog mjesta. Ovakvo zakonsko rješenje imalo je negativno mišljenje od strane Evropske komisije, navodeći da se na taj način umanjuje doprinos profesionalizaciji i merit sistemu, te da predstavlja korak unazad jačanju službeničkog sistema. Iz tog razloga izmjenama zakona vraćaju se prvobitna zakonska rješenja, odnosno povećavaju se godine radnog iskustva koje je potrebno za obavljanje poslova radnog mjesta, kako je bilo u osnovnom tekstu zakona”, kazao je Mugoša.

Dodao je da je u pitanju ista ona Vlada “u kojoj sjede i koju podržavaju i oni koji su bili predlagači navedenih antievropskih i antisistemskih rješenja”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.