Na Floridi novi zakon: Djeci do 14 godina se zabranjuje korišćenje društvenih mreža

Na Floridi novi zakon: Djeci do 14 godina se zabranjuje korišćenje društvenih mreža

Zakon stupa na snagu 1. januara 2025.

Guverner Floride, Ron Desantis, potpisao je zakon kojim se djeci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama.

Prema tom zakonu, djeca uzrasta 14 i 15 godina moraju da imaju saglasnost roditelja da bi koristila te platforme.

Pored toga, zakon nalaže da se ugase postojeći nalozi djece mlađe od 14 godina, kao i djece stare 14 i 15 godina koja nemaju saglasnost roditelja, preneo je Rojters.

Prethodno je Desantis uložio veto na prijedlog zakona kojim bi se svoj djeci mlađoj od 16 godina zabranilo korišćenje društvenih mreža, pa u izmenjenoj verziji roditelji djece uzrasta 14 i 15 godina mogu da daju saglasnost da ona koriste društvene mreže.

Društvene mreže nanose štetu djeci na razne načine. Ovim zakonom roditelji imaju veće mogućnosti da zaštite svoju djecu, poručio je Destantis.

Pristalice zakona ukazuju da će on zaustaviti štetne efekte društvenih medija na dobrobit djece koja pretjerano koriste takve platforme i kao rezultat toga mogu doživjeti anksioznost, depresiju i druge mentalne bolesti, dok kritičari tvrde da usvojeni prijedlog krši zaštitu slobode govora i da roditelji, a ne Vlada, treba da donose odluke o tome da li će djeca koristiti društvene mreže.

Zakon stupa na snagu 1. januara 2025.

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu su društvene mreže Fejsbuk i Instagram, usprotivila se usvajanju zakona, uz obrazloženje da će navodno ograničiti roditeljsku diskreciju.

U martu 2023. godine Juta je postala prva američka savezna država koja je usvojila zakon koji reguliše pristup djece društvenim medijima.

Izvor: Nezavisne

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.