Muškarci koji koriste vijagru u manjem su riziku od Alchajmerove bolesti: Prve studije obećavajuće, stručnjaci traže čvrste dokaze

Muškarci koji koriste vijagru u manjem su riziku od Alchajmerove bolesti: Prve studije obećavajuće, stručnjaci traže čvrste dokaze

Muškarci kojima su doktori prepisali najviše recepata imali su najmanje šanse da razviju Alchajmerovu bolest, što ukazuje da regularna upotreba ovih lijekova ima značajniji efekat na bolest.

Muškarci koji koriste lijekove za erektilnu disfunkciju, poput vijagre, možda smanjuju šansu da obole od Alchajmerove bolesti, navodi se u novoj studiji.

U istraživanju koje je obuhvatilo više od 260.000 muškaraca, oni koji su pili lekove za erektilnu disfunkciju imali su 18 odsto manje šansi da obole od nekog stanja koje uzrokuje demenciju. Međutim, stručnjaci ističu da je potrebno još proučavanja.

Proteklih godina u fazi testiranja je više lijekova koji pokazuju veliki potencijal da uspore razvoj bolesti. Oni funkcionišu tako što napadaju beta amiloid koji se nakuplja u mozgu oboljelih od Alhcajmerove bolesti.

Naučnici, ipak, nastavljaju da ispituju postojeće lekove koji bi mogli da spreče ili odlože razvoj bolesti.

Lijekovi, poput vijagre, prvobitno su razvijeni kako bi se tretirao visok pritisak i angina. Ono što se ispostavilo da mehanizam njihovog delovanja takođe pozitivno utiče na pamćenje.

Poznato je da utiču na aktivnost moždanih ćelija, a istraživanja na životinjama sugerišu da bi mogli da imaju zaštitni efekat na mozak.

Nova studija, objavljena u časopisu Neurolodži (Neurology), naučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu proučavala je lekarske izveštaje hiljada muškaraca sa erektilnom disfunkcijom i upoređivala stanje onih koji su pili lekove i onih koji nisu.

Tokom perioda od pet godina,godina, pronašli su 8,1 slučaj Alchajmerove bolesti na 10.000 godina života učesnika (person years) istraživanja koji su pili neki lijek za erektilnu disfunkciju. S druge strane, kod onih koji nisu utvrdili su 9,7 slučajeva.

Muškarci kojima su doktori prepisali najviše recepata imali su najmanje šanse da razviju Alchajmerovu bolest, što ukazuje da regularna upotreba ovih lijekova ima značajniji efekat na bolest.

U studiji su nalazi prilagođeni za učesnike: posmatrali su se faktor starosti, osnovno zdravstveno stanje, uzimanje drugih lijekova, konzumiranje cigareta.

- Ova studija ne dokazuje u potpunosti da lijeekovi za erektilnu disfunkciju smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, ali pruža dobar dokaz da je ova vrsta leka vredna daljeg proučavanja u budućnosti, rekla je dr Rut Brauer, vodeća autorka istraživanja.

Doktor Frančesko Tamanjini, neurofiziolog sa univerziteta u Redingu, rekao je da je u pitanju „sjajna studija", ali su potrebni čvrsti dokazi o tome kako lijek utiče na mozak.

- Može biti da ima terapeutski efekat koji direktno utiče na neurone (ako je lek u stanju da pređe krvno-moždanu barijeru) i/ili povećava protok krvi, ali obe ove hipoteze treba da se testiraju, rekao je dr Tamanjini.

 

Izvor:BBC/Kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.