Iza zahtjeva da se Dinko Gruhonjić protjera sa fakulteta stoje i proruski kanali, političari i snajperisti

Iza zahtjeva da se Dinko Gruhonjić protjera sa fakulteta stoje i proruski kanali, političari i snajperisti

Novinar i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić najviše prijetnji dobio je preko društvene mreže Telegram

Novinar i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić najviše prijetnji dobio je preko društvene mreže Telegram, preko grupa koje su povezane sa ruskom propagandom, a kampanja da mu se da otkaz na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu organizovana je takođe sa tih kanala, piše danas portal Radija Slobodna Evropa (RSE).

Osim veoma brojnih poruka kojima se ugrožava bezbjednost Dinka Gruhonjića, vrši se pritisak i na Filozofski fakultet na kojem je Gruhonjić zaposlen kao vanredni profesor, a pojedinci zahtijevaju da se Gruhonjić kazni i otpusti. U ovim akcijama prednjače aktivisti desničarskih stranaka i grupa, piše RSE.

Predsjednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak izjavila je da je taj parlament „većinom glasova osudio sramno ponašanje Dinka Gruhonjića i od Etičke komisije zatražio da njegov govor proglasi za govor mržnje“.

Ivana Macak je bila četvrta na listi Ruske stranke za pokrajinske izbore 2023. na kojima je ova stranka osvojila jedan mandat u pokrajinskoj skupštini.

Rusofilstvo, socijalni konzervativizam, evroskepticizam, antiglobalizam, srpski nacionalizam – tako je na sajtu Ruske stranke opisana ideologija ove partije, podsjeća RSE.

Za sankcionisanje profesora Gruhonjića založio se i student prodekan na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Nemanja Vujić.

RSE piše da Vujić na svom Fejsbuk profilu ima fotografiju sa, kako navodi u opisu, „velikim Arnom Gujonom“, Francuzom koji se u javnosti predstavlja kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, dok je u Francuskoj bio dio ekstremno desničarskog Bloka identitaraca, pokreta kojeg su 2003. godine osnovali članovi ekstremno desničarske grupe Unité Radicale, koja je zabranjena nakon što je njihov simpatizer pokušao atentat na francuskog predsjednika Žaka Širaka 2002. godine.

Poziv da se Dinko Gruhonjić protjera sa fakulteta podijelila je i Telegram grupa „Rusija u srcu“ koja u svom opisu navodi da je „informacioni kanal za sve patriote“.

Grupom upravlja Srpsko-ruski centar Majak, koji je registrovan 2019. godine u Novom Sadu kao neprofitna organizacija za razvoj srpsko-ruskih odnosa, edukaciju mladih i humanitarni rad.

Predsjednik Srpsko-ruskog centra Majak je Vladimir Prebiračević, koji je ujedno i potpredsjednik Izvršnog odbora Srpske narodne stranke Nenada Popovića.

Najviše prijetnji Gruhonjiću ima u komentarima na objave Telegram kanala „Bunt je stanje duha“, grupe koju, kako se vidi na samom kanalu, prati preko 80.000 ljudi, a pokrenuta je 2020. godine i najčešče dijeli sadržaj kanala „Сербский Вестник“ koji objavljuje sadržaj na ruskom jeziku na temu Srbije i Balkana kao i ruskog portala „RuSrbija – o Srbiji na ruskom“.

Na ovom kanalu najavljeno je i da Dinku Gruhonjiću pripremaju „jednu zabavnu igricu“.

Na mreži Telegram zlonamjerno montirani video krenuo je da se širi od kanala Ocilo, uz komentar da Dinko Gruhonjić ne bi smio više, ne da radi na Filozofskom fakultetu, nego ni da ostane u zemlji, navodi RSE.

U opisu kanala na Telegramu navodi se da je pokrenut krajem 2023. godine, a da je njegov cilj „odbrana našeg nasljeđa, vjere i sabornosti za cjelovitost i nezavisnost Srbije, protiv NATO grabljivaca, zapadnog vampirizma, LGBT agentura stranog uticaja, za očuvanje srpskih zemalja“.

Montirani snimak su ubrzo preuzele i druge Telegram grupe na kojima se dijele slični sadržaji.

Na društvenim mrežama objavljen je dio snimka sa tribine u Dubrovniku u kome Gruhonjić navodno veliča Dinka Šakića, ustaškog zločinca, koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata stajao na čelu koncentracionog logora Jasenovac.

Snimak je snimljen prije godinu dana, a izmontiran u 59 sekundi. Između ostalog, puštena je sljedeća izjava Dinka Gruhonjića: „Izmislili su mi ime Sabahudin, iako ja imam jedno lijepo ime, Dinko, kao Dinko Šakić“.

Da je Gruhonjić ustvari želio da kaže da niko nije morao da mu smišlja nadimak jer njegovo pravo ime već daje materijal za diskreditaciju, pokazuje ostatak govora sa te tribine gde Gruhonjić govori: „Ali eto nisu se sjetili, nije im mašta dobacila dotle nego su mi morali Sabahudina dati.“

Gruhonjić je ovu ironiju prema samom sebi koristio i nekoliko puta ranije u javnosti, a posljednji put u januaru ove godine, u emisiji „Da sam ja neko“ na Televiziji N1. Tada nije bilo nikakvih negativnih reakcija niti prijetnji, niti zahtjeva da dobije otkaz na faklultetu.

„Da li je vrijeme za promjene?“ pitanje je koje je uz montirani snimak Dinka Gruhonjića podijelio Telegram kanal „Srpska Sparta“ u čijem fokusu su teme vezane za Kosovo uz anti-NATO i pro-ruski narativ.

Snimak se našao i na Telegram kanalu Dejana Berića, srpskog državljanina koji se kao snajperista borio na strani proruskih separatista u Donjecku u Ukrajini. Kanal primarno dijeli informacije o agresiji Rusije na Ukrajinu sa izraženo proruskim stavom, a ima gotovo 108.000 članova.

Na stotine prijetnji upućene su tokom prethodne dvije nedjelje Dinku Gruhonjiću i predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić.

Izvor:Autonomija/RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.