Putin odgovorio hoće li Rusija da napadne zemlje NATO-a

Putin odgovorio hoće li Rusija da napadne zemlje NATO-a

Rusija nema pretenzije ni na jednu zemlju NATO-a i neće napasti Poljsku, baltičke zemlje ni Češku, ali ako Zapad snabde Ukrajinu lovcima F-16, ruske snage će ih obarati, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. izazvala je najdublju krizu u odnosima Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962.godine.

Obraćajući se pilotima ruskog vazduhoplovstva, Putin je rekao da se od pada Sovjetskog Saveza 1991. taj vojni savez predvođen SAD-om proširio na istok prema Rusiji, ali da Moskva ne planira da napadne nijednu državu NATO-a.

“Nemamo namjeru agresije prema tim državama”, rekao je Putin, prema transkriptu iz Kremlja.

“Poljska, baltičke zemlje, a i Česi su u strahu, ali ideja da ćemo napasti neku drugu zemlju potpuna je besmislica. To je budalaština”, dodao je.

Kremlj, koji optužuje SAD da se bori protiv Rusije podržavajući Ukrajinu novcem, oružjem i obaveštajnim podacima, kaže da odnosi s Vašingtonom vjerovatno nikad nisu bili gori.

Na pitanje o lovcima F-16 koje je Zapad obećao da će poslati u Ukrajinu, Putin je rekao da takvi avioni neće promjeniti situaciju u Ukrajini.

“Mada isporučuju F-16 i navodno obučavaju pilote, to neće promjeniti situaciju na bojnom polju”, rekao je Putin.

“Uništićemo te avione kao što danas uništavamo tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višecjevne bacače raketa.”

Putin je rekao da bi F-16 mogao da nosi i nuklearno oružje.

“Naravno, budu li se koristili s aerodroma u trećim zemljama, oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili”, rekao je Putin.

Putinove primjedbe uslijedile su nakon komentara ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe ranije u srijedu da bi F-16 trebalo da bude isporučeni u Ukrajinu u narednim mjesecima.

Ukrajina, koja je sada više od dvije godine u intenzivnom ratu protiv Rusije, već mjesecima traži F-16.

Belgija, Danska, Norveška i Holandija među zemljama su koje su obećale da će donirati F-16. Koalicija zemalja obećala je pomoći u obuci ukrajinskih pilota za njihovo korištenje.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.