Dvije tužbe zbog jedne fotelje
ZORAN BRĐANIN/ ODBOR ZA BEZBJEDNOST-IVAN PETROVIC-IPE

Dvije tužbe zbog jedne fotelje

Borba za mjesto prvog čovjeka policije preselila se iz Skupštine i Vlade u Upravni sud. Naime, tom sudu su tim povodom tužbe protiv Vlade podnijeli bivši direktor Uprave policije Zoran Brđanin i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Brđanin je Vladu tužio zbog odluke kojom je smijenjen s mjesta direktora policije, a Šaranović zbog imenovanja Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti prvog čovjeka UP.

U ime Brđanina tužbu Upravnom sudu predao je njegov advokat Siniša Gazivoda.

– Razrješenje tužioca predstavlja miješanje u njegovo pravo na privatni život, pa je potrebno hitno sudsko postupanje. U skladu sa zakonom, Upravni sud treba samostalno (meritorno) da riješi stvar, shodno prethodnom presedanu i obavezama iz zakona, što ukazuje na dužnost suda da hitno interveniše i zaštiti prava tužioca – navodi se u tužbi.

U tužbi je navedeno i da je Brđanin nezakonito razriješen dužnosti direktora, sa netačnim i neutemeljenim obrazloženjem da Odbor za bezbjednost i odbranu prethodno nije prihvatio dva posebna periodična izvještaja direktora policije iz 2022. godine. Tvrde i da je odluka politička, te da su i neki političari prisvajali rezultate rada policije zbog kojih su na kraju negativno ocijenili rad direktora. Gazivoda je pojasnio da se oba izvještaja, što je Upravni sud potvrdio u presudama, smatraju prihvaćenim jer nisu blagovremeno razmatrani od strane Odbora za bezbjednost i odbranu u prethodnom skupštinskom sazivu.

– Očigledno je da je sadržaj oba izvještaja od strane odbora samo formalno, površno, pogrešno i netačno interpretiran. Odbor uopšte ne obrazlaže razloge i činjenice iz kojih proizilazi opravdanost neprihvatanja posebnih izvještaja. Na osnovu slijeda događaja jasno je da odbor nije stvarno sagledavao posebne izvještaje, jer da jeste, oni bi bili prihvaćeni pošto bi odbor u njima morao primijetiti sve one rezultate koje je primijetila i pohvalila Evropska komisija, odnosno njeni eksperti, ali i pojedini akteri političkog života koji su se javno hvalisali neosnovano prisvajajući sebi te rezultate, ali ne i direktoru, čelnom čovjeku policije koja je postigla, odnosno ostvarila te rezultate. Da apsurd bude veći, te iste rezultate oni, odnosno njihovi predstavnici ili njihovi partijski drugovi iz odbora, cijenili su nedovoljnim da bi posebni izvještaji bili prihvaćeni –navedeno je u tužbi.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović podnio je Upravnom sudu tužbu protiv Vlade zbog nedavnog imenovanja Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Šaranović u tužbi tvrdi da je izvršna vlast, pošto je odbila njegov predlog da na čelu policije bude Lazar Šćepanović, nezakonito ovlastila premijera Milojka Spajića da predloži novog kandidata. Navodi se da je premijer protivpravno predložio Radovića i da je zbog toga on nezakonito izabran. Šaranović traži od suda poništenje rješenja o imenovanju Radovića, a kao razloge za to navodi pogrešnu primjenu materijalnog prava, povredu pravila postupka i pogrešno utvrđeno činjenično stanje, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.