Najviša inflacija u Turskoj u posljednjih 16 mjeseci: Hrana na godišnjem nivou skuplja za 70 odsto

Najviša inflacija u Turskoj u posljednjih 16 mjeseci: Hrana na godišnjem nivou skuplja za 70 odsto

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u martu ubrzala sa februarskih 67,07 odsto na 68,5 odsto, objavio je danas Turski institut za statistiku Turkstat. Inflacija u Turskoj je najviša u posljednjih 16 meseci.

U martu su na godišnjem nivou najviše porasle cijene u sektoru obrazovanja i to za 104,07 odsto, kao i cijene usluga u hotelima, kafeima i restoranima 94,97 odsto, zdravstvu 80,25 odsto, transportu 79,92 odsto.
Hrana i bezalkoholna pića su godišnje poskupjli za 70,41 odsto, alkoholna pića i duvan za 62,98 odsto, a odjeća i obuća za 50,1 odsto.
Na mjesečnom nivou je inflacija porasla za 3,16 odsto u odnosu na februar, navodi se na vebsajtu Turkstata.
Godišnja stopa bazne inflacije u Turskoj je takođe ubrzala u martu, sa februarskih 72,89 odsto na 75,21 odsto.

Centralna banka Turske (TCMB) odlučila je 21. marta da podigne referentnu kamatnu stopu sa 45 na 50 odsto i tom prilikom navela da su inflatorni pritisci i dalje snažni, prenijeli su mediji.

Izvor: euronews

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.