Alarmantno: Za šest godina čak 2.859 namjernih abortusa
Ilustracija

Alarmantno: Za šest godina čak 2.859 namjernih abortusa

U Crnoj Gori je u periodu od 2017. do 2022 godine izvršeno 2.859 namjernih abortusa, dok se smanjuje broj novorođene djece u istom periodu, pokazuju podaci. U izvještaju Instituta se ističe da je u tom periodu obavljeno ukupno 2.141 nenamjernih abortusa. Prema podacija IJZ u tom periodu u Crnoj Gori je bilo ukupno pet hiljada abortusa.

Kako ističu najveći broj namjernih prekida trudnoće zabilježen je tokom 2017. i 2022.godine, 637 odnosno 604 postupaka, dok su 2018. registrovali 509, 2019 314, 2020. 359 i 2021. godine 356 namjernih prekida trudnoća. Iz Institita navode i da je smanjen broj živorođene djece sa 7.432. u 2017.godini, na 7.021 beba u 2022.godini.

” U skladu sa evidencijama u oblasti zdravstva koje se vode u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, dostavljamo raspoložive podatke o prekidima trudnoće, na osnovu prijava koje su bolničke zdravstvene ustanove dostavile u periodu od 2017-2022. godine “, navode iz IJZ.

tabela1

Smatraju da je uvođenje dodatnih edukacija veoma značajno za smanjenje učestalosti, kao i posljedica abortusa na fizičko i psihičko zdravlje mlade osobe.

” U tom periodu stvaraju se stavovi, podiže nivo svijesti i odgovornosti prema zdravlju, a izloženost i sklonost rizicima nemjerljivo je veća nego u bilo kojem drugom razdoblju života. Obezbjeđivanje dodatnih edukacija, od strane stručnih osoba pokazano je da ima pozitivne efekte na unapređenje reproduktivnog zdravlja mladih”, navode iz OJZ.

Dodaju da je značajno da se u kontekstu edukacije o reproduktivnom zdravlju mladih uključuju i vršnjački edukatori, jer pozitivno podstiču razmjenu znanja o zdravstvenim informacijama, vrijednostima i ponašanjima.

“Predmet Zdravi stilovi života obezbjeđuje pouzdane informacije o reproduktivnom zdravlju i zdravstvenim uslugama. Osposobljava učenike da donose odgovorne odluke o svom zdravlju. Ovaj predmet je izborni pa nisu sva djeca njime obuhvaćena i informisana. S tim u vezi, preporuka je da ovaj predmet bude dio redovne nastave u obrazovnim ustanovama “, zaključuju u  IJZ.

Izvor: Gradski portal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.