U Budvi boravi oko 9.000 turista, u hotelskom smještaju oko 10 posto više gostiju nego u aprilu 2023.

U Budvi boravi oko 9.000 turista, u hotelskom smještaju oko 10 posto više gostiju nego u aprilu 2023.

Uporedo sa lijepim vremenskim prilikama, u primorskim gradovima je krenula i predsezona. U Budvi tako trenutno boravi oko 9.000 turista, od čega je oko 5.000 u privatnom, a nepunih 4.000 u hotelskom smještaju.

“U hotelskom smještaju imamo oko deset procenata više turista nego u istom ovom periodu prethodne godine što je obećavajuće. U komunikaciji sa hotelijerima smo u saznanju da imaju dosta dobru najavu za predsezonu počevši od vaskršnjih i prvomajskih praznika, te da ukoliko se trend takvih najava nastavi oni očekuju i mnogo bolju glavnu turističku sezone. Strukturu gostiju najviše čine turisti iz Zapadne Evrope, tačnije turisti iz Njemačke, Velike Britanije, Španije, što su nam i ključna emitivna tržišta. Naravno, tu su i nezaobilazni gosti iz regiona koji najviše borave u privatnom smještaju. Tu su turisti iz Rusije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Turske, a zanimljiv je podatak da u ovom trenutku u privatnom smještaju imamo i turiste iz Azerbejdžana,” saopštila je predstavnica Turističke organizacije Budva, Ljubica Pribilović.

U Budvi je u posljednje vrijeme zabilježen i veliki broj izletnika iz SAD i Njemačke koji u metropolu crnogorskog turizma u obilazak dolaze autobusima iz Dubrovnika. Oko 1.000 izletnika je od početka godine, pa do danas posjetilo Budvu.

“Aktivno radimo i na unapređenju pješačkih staza, jer su one u ovo vrijeme jako atraktivne. Radimo na krčenju staza, uređenju odmorišta… U prethodnom periodu smo rekonstruisali čuvenu pješačku stazu Jegorov put od Miločera do Čelobrda. Nadamo se da ćemo narednih dana i organizovati jednu pješačku turu kako za medije, tako i za sugrađane kako bismo prošli nekim od tih staza i vidjeli Budvu iz neke drugačije perspektive,” istakla je Pribilović.

Osim ulaganja u aktivni turizam, TO Budva vrijedno radi i na unapređenju manifestacionog turizma. Nakon uspješno organizovanog Sajma promocije sjevera na moru, trenutno je u pripremi Međunarodni budvanski karneval.

“Karneval počinje 27. aprila Abrumom, narednog dana je dječja povorka, zatim 30. aprila ponovo Abrum, a 1. maja, na Praznik rada, biće održana velika karnevalska povorka. Karneval ove godine ima nikada veći broj učesnika, djeca mu se jako raduju i to će zaista biti divan bal pod maskama. Očekuje nas i zanimljiv kulturno-zabavni program, tako da će na više lokacija u Starom gradu biti žurke i program za najmlađe,” kazala je predstavnica TO Budva.

Hotelijeri se takođe uveliko pripremaju za veliki priliv gostiju. Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je uspješno počela da realizuje sve najavljene aktivnosti za 2024. godinu - prvo je otvoren hotel Palas u Petrovcu, zatima hotel "Aleksandar", ovih dana se očekuje otvaranje hotela "Castellastva", a krajem aprila biće otvoreno i turističko naselje "Slovenska plaža".

“Prema svemu onome što imamo najavljeno za april mjesec već sada možemo da kažemo da će posjeta gostiju u našem hotelu ove godine biti veća u odnosu na april prošle godine. Struktura tržišta odakle dolaze naši gosti je zaista šarenolika i možemo da se pohvalimo da u naše hotele dolaze gosti iz cijelog svijeta. Kada govorimo o dominantnim tržištima to su i ove godine tržišta Franskuske i Velike Britanije, zatim tržišta Zapadne Evrope i Baltika. Imamo interesovanje i sa dalekih tržišta – Izraela, Kine, Kazahstana, a ovo ljeto očekujemo dolazak gostiju iz Egipta. Naravno ne smijemo zaboraviti i naše goste iz regiona koji će i ove godine doći u velikom broju,” navela je PR menadžerka HG “Budvanska rivijera”, Jelena Kaluđerović.

Uprkos ovako sjajnim najavama za predsezonu i glavnu turističku sezonu u Budvi, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, prof. dr Rade Ratković ima krtički pristup određenim trendovima u turizmu.

“Kod nas je trend da smo penetrirani na regionalnom tržištu, dok su ostale destinacije Mediterana primarno penetrirane na tržišta Zapadne Evrope. Nemamo umrežene male hotele, preduzeća su nam fragmentirana, tako da nemamo dobar nastup na organizovano tržište koje produkuje dugu sezonu. One destinacije koje imaju organizovani turizam od Uskrsa već imaju kontinuitet punjenja po koncetu toplog kreveta. Grupa izađe, grupa dolazi, pa sve do novembra. Nažalost, mi to nemamo jer se destinacijskim turizmom niko ne bavi, sve je prepušteno elektronskim kanalima prodaje i samim preduzetnicima da se sami snalaze,” naveo je Ratković.

Ipak, veliki broj turista iz različitih krajeva svijeta već sada uživa u svim blagodatima koje Budva može da ponudi, a među posjetiocima su i turistički radnici koji će sve ono što su doživjeli i vidjeli na crnogorskom primorju prenijeti većem broju turista iz svojih matičnih zemalja.

“Ja sam agent za putovanja iz Londona i apsolutno volim Crnu Goru. Smještena sam u Budvi. Svi su jako druželjubivi. Imali smo taksi turu i do Kotora, bili smo na ostrvu Gospa od Škrpjela, jutros smo bili do Svetog Stefana i Petrovca, zatim smo se brodom zaputili do ostrva sa malom crkvom. Apsolutno je prelijepo, obožavam vaše pejzaže, spektakularni su sa svim ovim planinama,” poručila je gošća iz Velike Britanije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.