Ovo je 15 pristupačnih destinacija za putovanje u 2024. po izboru britanske Pošte
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ovo je 15 pristupačnih destinacija za putovanje u 2024. po izboru britanske Pošte

Želite li da uzmete odmor koji je pristupačan u 2024. godini? Došli ste na pravo mjesto. Iako su troškovi putovanja ove godine porasli (3,1%), još može da se uštedi novac – ako znate gdje idete.

Novi izvještaj Britanske pošte je predstavio neke od najpristupačnijih destinacija za 2024. godinu.
Analizirajući snagu valute, lokalne cijene i osnovne troškove turističkih destinacija u 40 popularnih odmarališta širom svijeta, Izvještaj o novcu za odmor 2024. ističe neka od najjeftinijih mjesta za putovanje.

Izvještaj rangira destinacije na osnovu barometra koji uzima u obzir lokalnu cijenu osam ključnih turističkih potrepština – uključujući kafu, pivo, koka kolu, vino, vodu, kremu za sunčanje, sredstvo protiv insekata i tri obroka. I iako izvještaj ne uključuje faktore poput hotela i avio-karata, pomaže da se stekne dobar osjećaj o tome gdje će vaš novac najviše da se koristi.

Ovo je 18. godina kako Pošta objavljuje ovaj izvještaj. I dobra vijest: Cijene su pale u 25 destinacija na listi u odnosu na prošlu godinu.

Na vrhu liste kao najjeftinije mjesto za putovanje trenutno je Hoj An u Vijetnamu. Prema izvještaju Pošte, ukupna procijenjena cijena od 64,51 dolara dnevno za osnovne potrepštine na putovanju čini ovaj šarmantni dragulj ultimativnom destinacijom koja će pružiti najviše za vaš novac, a neće vas finansijski opteretiti.

Smješten na centralnoj obali Vijetnama, Hoj An mami posjetioce gradom starim hiljadama godina koji je UNESCO uvrstio u svjetsku baštinu, slikovitim mjestom gdje ulice osvjetljavaju laternama vode do slikovitih prodavnica i tezgi sa uličnom hranom. Takođe je praktično smještena u blizini prelijepih plaža sa bijelim pijeskom – nekih od najljepših u Aziji.

Na drugom mjestu je Kejptaun u Južnoj Africi, gdje dnevni trošak od 68,48 dolara za osnovne potrepštine obećava nezaboravno iskustvo uz pozadinu Stol planine i netaknutih obala. Ovdje možete da uronite u živopisnu kulturu i uživate u jelima svjetskog kvaliteta (obrok od tri jela za dvije osobe u prosjeku košta manje od 44,14 dolara) što nema značajnog uticaja na budžet za putovanje.

Mombasa u Keniji zauzima treće mjesto na listi. Ova destinacija na obali Afrike na istoku mami svojim plažama sa bijelim pijeskom, živahnim pijacama i bogatim svahili nasljeđem, nudeći duboko iskustvo za putnike koji traže i opuštanje i kulturno istraživanje.

U iznenađujućem obrtu, Tokio u Japanu – pulsirajuća metropola gdje se tradicija susreće sa modernošću – osvaja četvrto mjesto na listi. Prema izvještaju Pošte, potrebno je samo 74,43 dolara dnevno za osnovnu turističku kupovinu. Pomoglo je i to što je cijena čaše vina (prosječno samo 4,56 dolara) i boce vode (prosječno 77 centi) doprinijela ovom rangiranju.

U Top 5 nalazi se Algarve u Portugalu, koji kombinuje kulturu, istoriju i prirodnu lepotu. Sa svojim suncem okupanim plažama, šarmantnim selima i ukusnim morskim plodovima, Algarve pruža idilično bjekstvo putnicima koji traže pristupačan, ali obogaćujući odmor.

Evo 15 najpristupačnijih mjesta prema izvještaju za 2024. godinu:
Destinacija Cijena u dolarima
Hoj An, Vijetnam 64.51
Kejptaun, Južna Afrika 68.48
Mombasa, Kenija 69.96
Tokio, Japan 74.43
Algarve, Portugal 75.33
Šarm el-Šeik, Egipat 77.36
Sunčana obala, Bugarska 79.73
Kuta, Bali, Indonezija 79.79
Marmaris, Turska 83.27
Pafos, Kipar 92.49
Penang, Malezija 93.98
Puket, Tajland 97.97
Delhi, Indija 98.05
Kosta del Sol, Španija 102.67
Montigo Bej, Jamajka 109.76

Izvor Forbes

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.