Gutereš osudio iranski napad na Izrael
GuterešGutereš (Foto: Guliver/AP Photo/Omar Havana)

Gutereš osudio iranski napad na Izrael

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je večeras da oštro osuđuje "ozbiljnu eskalaciju" i napad velikog obima koji je sinoć pokrenula na Izrael Islamska Republika Iran, te pozvao na hitan prekid neprijateljstava.

"Duboko sam uznemiren zbog vrlo realne opasnosti od razorne eskalacije širom regiona. Apelujem na sve strane na maksimalnu uzdržanost da izbjegnu svaku akciju koja može da dovede do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku", rekao je Gutereš, prenijeli su izraelski mediji.

"Više puta sam naglasio da ni region ni svijet ne mogu da priušte još jedan rat", zaključio je generalni sekretar UN.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana je u međuvremenu najavilo da neće oklijevati da preduzme dalje "odbrambene mjere da štiti svoje interese protiv svake vojne agresije i nezakonite upotrebe sile", te potvrdilo posvećenost principima Povelje UN i međunarodnog prava, prenijeli su izraelski mediji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.