Ove dvije popularne biljke nikako ne smijete saditi zajedno
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ove dvije popularne biljke nikako ne smijete saditi zajedno

Poznato je da se bosiljak često dodaje jelima i mnogima je omiljen dodatak, ali možda je manje poznato da ova popularna začinska biljka nije zahtjevna za uzgoj. Treba samo dovoljno vode, sunčeve svjetlosti i topline. Ništa manje popularna nije ni kadulja, dobro poznata po višestrukim zdravstvenim blagodetima, a može se koristiti i kao začin. No, ako postavite u istu posudu ove dvije biljke, neće opstati.

Jer, svaka ima drugačije potrebe, prenosi tportal. Bosiljak uživa u toplim i vlažnim uslovima s puno svjetlosti tokom dana kako bi proizveo izdašne i velike listove. S druge strane, kadulja voli sušna tla i umjerenije temperature.

Takođe, svaki put kad otkinete nekoliko listova bosiljka, on daje nove mladice, stvarajući još više listova za sljedeću žetvu. Izvrsno uspijeva i na prozorskim klupicama. U svakom slučaju, gdje god ga odlučite posaditi, uživat ćete u njegovom lijepom mirisu.

Ako pak želite posaditi bosiljak uz druge začinske biljke, postoji niz sjajnih alternativa kadulji – dobra su ideja peršun i vlasac. Ne samo da će izgledati sjajno zajedno, već se takođe dobro slažu u profilu ukusa. Sve tri vrste uživaju u puno sunca s dosljedno zalijevanim tlom koje dobro drenira. Posadite ih zajedno i bićete oduševljeni.

Iako pruža znatno drugačiji profil ukusa od bosiljka, kadulja je aromatična biljka koja je popularna u jesenskim jelima, a blagotvorna je i kao čaj. Baš kao i bosiljak, voli dobro drenirano tlo, ali joj je draže da se osuši između zalijevanja. Kako biste spriječili truljenje korijena, provjerite ima li spremnik dobre drenažne rupe i odaberite tlo za posude s dodatnim pijeskom ili perlitom kako biste poboljšali drenažu. Stavite kadulju na osunčanu prozorsku dasku ili na svijetlo mjesto u vrtu. Zatim pustite da se gornji centimetar tla osuši prije nego što je ponovno zalijete jer ne uživa u istom nivou vlage kao bosiljak.

Uporedna sadnja može se koristiti u vrtu ako odlučite upariti kadulju s vrstama koje imaju slične potrebe za njegom. Biljke koje se dobro slažu s kaduljom su ruzmarin, majčina dušica i origano. Ne samo da će pružiti izvrsne arome i ukuse, nego sve izgledaju sasvim drugačije, što stvara divan prizor u vrtu.

Svaka od ovih biljaka takođe uspijeva u sličnim uslovima s dobro dreniranim tlom i na svjetlosti. Kao i u slučaju kadulje, možete dopustiti da se tlo osuši između zalijevanja jer su sve vrste otporne na sušu i ne vole stalnu vlagu. Slobodno ih posadite zajedno u jednu posudu ili jednu blizu druge u svojim vrtnim gredicama.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.