Ujedinjene nacije pokušavaju da spriječe glad u Gazi
Foto: Reuters, Arhiva

Ujedinjene nacije pokušavaju da spriječe glad u Gazi

Ujedinjene nacije (UN) se i dalje bore da pokušaju da spriječe glad u pojasu Gaze i iako je došlo do izvjesnog poboljšanja u koordinaciji sa Izraelom, isporuka pomoći enklavi i dalje se suočava sa poteškoćama, rekao je juče visoki zvaničnik UN.

Šef Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova na okupiranoj palestinskoj teritoriji Andrea De Domeniko rekao je da se isporuka pomoći unutar Gaze suočava sa značajnim kašnjenjima na kontrolnim punktovima i da je prošle nedjelje odbijen 41 odsto zahtjeva UN za isporuku pomoći sjevernoj Gazi.

“Mi plešemo ples u kojem pravimo korak naprijed, dva koraka unazad, ili dva koraka naprijed, jedan korak nazad, što nas u suštini uvijek ostavlja na istoj tački. Za svaku novu priliku koja nam se pruži, biće još jedan izazov da nositi se sa tim, tako da nam je zaista, zaista teško da stignemo tamo gdje bismo željeli da budemo“, rekao je De Domeniko.

UN se dugo žale na prepreke u isporuci i distribuciji pomoći širom Gaze. Ali globalno ogorčenje zbog humanitarne krize u enklavi, u kojoj živi 2,3 miliona ljudi, eskaliralo je nakon što su izraelski vazdušni napadi ubili humanitarne radnike Svjetske centralne kuhinje 1. aprila.

Izrael je od tada odobrio ponovno otvaranje prelaza Erez u sjevernoj Gazi i privremeno korišćenje luke Ašdod u južnom Izraelu nakon što je američki predsjednik Džo Bajden pozvao na korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi se mogli postaviti uslovi za podršku SAD Izraelu ako neće raditi.

“Došlo je do stalnog povećanja broja kamiona koji dolaze“, rekao je De Domeniko, dodajući da UN ne znaju koliko je privatnih isporuka pomoći Izrael dozvolio u severnu Gazu. Ali on je takođe rekao da fokus mora biti i na poboljšanju pristupa toj pomoći unutar Gaze.

“Problem nije samo u hrani. Problem je što je glad mnogo složenija, mnogo je veća od običnog unosa brašna. Voda, sanitarije i zdravlje su ključni uslovi za suzbijanje gladi“, rekao je on.

Američki zvaničnici su primijetili stalan napredak u količini pomoći koja ide u Gazu, saopštio je u utorak američki Stejt department, ali on još uvijek nije na željenom nivou i Vašington radi na tome da ga poboljša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.