Nepravilan naziv državne institucije
AGENCIJA ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE/ - SRĐAN BOLJEVIĆ

Nepravilan naziv državne institucije

Čak su zvanični nazivi javnih institucija pogreno napisani.

Da bismo razjasnili zabludu pitali smo građane Podgorice koji je ispravan oblik, a potom se konsultovali s Jelenom Marković, lektorkom i vlasnicom prve agencije za lekturu u Crnoj Gori lektura.me

Ona ističe da su odstupanja od norme u jeziku javne komunikacije - u medijima, nazivima institucija, dokumentaciji, saopštenjima i slično — posljedica nebrige, neodgovornosti ili nepostojanja svijesti o načinima na koje se kreiraju jezičke navike pojedinaca.

„Na govornu kulturu danas sve manje utiču škola, dobri pisci, vješti govornici i intelektualna elita, a sve više mediji, razni javni napisi i natpisi. Rijetki će se potruditi da provjere kako se nešto zaista piše, posebno ako često i na više mjesta vide pogrešno napisano.

 Ne možemo ni očekivati bolju situaciju kada je lektorska služba potpuno zanemarena. Oblast lekture nije zakonski regulisana. Zato brojne javne institucije nemaju lektore ili ih nemaju dovoljno, pa se oslanjaju na službenike kojima to nije posao i koji ne moraju besprekorno poznavati jezička pravila. Nažalost, svakodnevno imamo priliku da gledamo rezultate ovog nemara – kazala je Jelena Marković za portal Dan.

 

"Istina je da imamo Agenciju za SPRJEČAVANJE korupcije, ali to ne znači da je oblik koji su stavili u naziv pravilan. Izgleda da pri imenovanju ove institucije niko nije konsultovao struku" - piše u Instagram objavi na Instagramu lektura.me 

Dakle, ako ste u dilemi nemojte nasijedati na objave u medijima, ne vjerujte ni javnim ličnostima, već pitajte lektore ili jednostavno, provjerite u pravopisu i gramatičkim priručnicima koji su dostupni i na internetu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.