UPRAVNI SUD PRIHVATIO JEDNU TUŽBU ĐUKANOVIĆA PREMA MINISTARSTVU, DRUGU ODBIO!

UPRAVNI SUD PRIHVATIO JEDNU TUŽBU ĐUKANOVIĆA PREMA MINISTARSTVU, DRUGU ODBIO!

Bivši predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović podnio je tužbu protiv Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, zbog ćutanja na njegove žalbe na rušenje kuće na Krupcu.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Tužilac M.Đ. je podnio Upravnom sudu Crne Gore tužbu, U.br.11067/23, zbog ćutanja administracije-neodlučivanja po žalbi na rješenje urbanističko-građevinskog inspektora, br.UPI 12119-042/23-363/1 od 4.4.2023. godine, kojim je naloženo rušenje objekata u KO Kočani, bliže opisanih u dispozitivu tog rješenja, kao i po žalbi zbog ćutanja - nepostupanja organa po predlogu za odlaganje izvršenja navedenog rješenja od 25.2.2023. godine, protiv Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (sada Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u skladu sa čl.15 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave).

Tuženi, tj. naznačeno ministarstvo, dostavilo je Sudu spise predmeta, iz kojih je utvrđeno da nijesu donijete odluke čije se donošenje traži u ovom upravnom sporu (Ministarstvo nije odlučilo po žalbi na rješenje kojim je naloženo rušenje objekata u KO Kočani, kao i po žalbi zbog ćutanja - nepostupanja organa po predlogu za odlaganje izvršenja navedenog rješenja od 25.2.2023. godine).

Usljed navedenog, po održanoj usmenoj raspravi, Sud je našao da su se stekli uslovi iz člana 130 Zakona o upravnom postupku i čl.12 stav 2, te čl.35 stav 3 Zakona o upravnom sporu, zbog čega je odlučeno da se Ministarstvo obaveže da odluči po žalbama od 12.4.2023. godine i od 25.4.2023. godine, uz istovremenu ocjenu da nema zakonskih uslova da se odluči u skladu sa čl.36 Zakona o upravnom sporu, kako je to tužilac tražio.

Takođe, imenovani tužilac je Sudu predao i tužbu, pod poslovnom oznakom U.br.12348/23, kojom je tražio poništaj rješenja ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma br. UP I 121-042/23-373/3 od 21.7.2023. godine, a kojim rješenjem je odbijen kao neosnovan zahtjev za izuzeće urbanističko građevinskog inspektora u predmetu inspekcijskog nadzora poslovne oznake UPI 121-745/23-2483/1 od 22.3.2023.godine. Kod odlučivanja u ovom predmetu Sud je odlučio, na nejavnoj sjednici Vijeća, da je tužba nedozvoljena, polazeći od čl.49 stav 1 i 6 Zakona o upravnom postupku i čl.22 stav 1 tač.2 Zakona o upravnom sporu, tj. da odluka po takvom zahtjevu, ne može biti predmet samostalnog utuženja, već se može osporavati uz odluku o glavnoj stvari", kako se navodi u saopštenju.

Izvor:Mondo.me

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.