Zabrinjavajuće je da se za sve veći broj predmeta ide na privatne časove

Zabrinjavajuće je da se za sve veći broj predmeta ide na privatne časove

Ministarka Anđela Jakšić-Stojanović odgovarala na poslanička pitanja i najavila analizu školstva, govorila o vršnjačkom nasilju, kladionicama i nezakonitim otkazima

Činjenicu da sve veći broj učenika ima privatne časove u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija vide kao problem, pa je ministarka Anđela Jakšić-Stojanović juče pred poslanicima parlamenta najavila da će tokom narednog perioda biti urađena sveobuhvatna analiza, na osnovu anketiranja učenika, kako bi se otkrio razlog dodatnog angažovanja privatnih učitelja.

- Kada su u pitanju privatni časovi, mi ne raspolažemo podacima, jer se radi o djelatnosti koja se ne realizuje u zakonom propisanim normama. Zakon predviđa tu vrstu dodatnog angažmana, koji se nažalost ne poštuju pod jasno definisanim uslovima, već se taj vid nastave odvija u privatnim objektima i bez registracije dodatnog rada. To je takozvana siva zona i Ministarstvo o tome nema nikakve podatke - istakla je na početku izlaganja Jakšić-Stojanović.

Dodala je da će u narednom periodu Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija preduzeti konkretne korake kako bi se ispitalo zbog čega roditelji sve više angažuju pomoć u vidu privatnih časova za svoju djecu.

Anketiraće djecu i utvrditi razlog

- Ono na čemu ćemo insistirati je da Zavod za školstvo, u okviru procesa anketiranja učenika, uključi i pitanja koja se odnose na ovaj vid nastave, onda ćemo konačno imati podatak na kom nivou se ova pojava nalazi i koliko je ona uzela maha. Ja kao roditelj i neko ko je 20 godina u učionici mislim da je zabrinjavajuće i zbog činjenice da imamo sve veći broj predmeta iz kojih se angažuju privatni časovi – kaže ministarka.

Kazala je da Ministarstvo rješenje za ovu „rastuću pojavu“ planira da nađe kroz izgradnju novih objekata i rasterećenjem postojećih kako bi omogućili da se vrati dodatna i dopunska nastava u školama, unaprijede kvalitet obrazovne infrastrukture i nastavnih planova i programa i udžbenika.

- Cilj je i donošenje nacionalnih planova podrške i programa osnaživanja svih vidova nastave u školama, obezbjeđivanje kontinuirane edukacije nastavnog kadra, posebno kada su u pitanju obuke iz oblasti pedagogije i metodike, ali i digitalnih vještina, stranih jezika - rekla je ministarka

Kladionice i dalje blizu škola

Ona je u toku diskusije kazala i da je Ministarstvo poslalo dopis svim školama u Crnoj Gori da im dostave podatke koliko se blizu obrazovnih ustanova nalaze kladionice.

- Sedamnaest škola se javilo da se kladionice nalaze mnogo bliže nego što je to definisano zakonom. Očekujem da će se javiti još škola i da ćemo u okviru tijela koje vodi Momo Koprivica pokušati da riješimo taj problem - dodala je Jakšić-Stojanović.

Još jedan problem crnogorskih škola je vršnjačko nasilje i nedostatak policajaca u školama. Ona je istakla da policajaca nedostaje na nacionalnom nivou. Podsjetila je da Policijska akademija zbog smanjenih prostornih kapaciteta godišnje upisuje 100 polaznika.

- Obratili smo se Ministarstvu javne uprave kako bi nam ustupili prostorije RESPA-e i kako bi broj polaznika povećali na 200. Time bi dugoročno riješili problem tako što bi jedan dio tih policajaca namijenili za škole, počev od onih gdje su se pojavljivali slučajevi nasilja i koje pohađa veliki broj učenika - rekla je Jakšić -Stojanović.

Jakšić-Stojanović: Ne znam hoće li 250.000 biti dovoljno za nezakonite otkaze direktorima

Odgovarajući na poslanička pitanja, u koliko je do sada slučajeva Ministarstvo izgubilo spor zbog nezakonite smjene rukovodilaca vaspitno-obrazovnih ustanova u mandatu bivše ministarke prosvjete Vesne Bratić i koliko novca će po tom

osnovu biti isplaćeno iz budžeta, Jakšić-Stojanović je kazala da su završeni postupci vještačenja i da sve to usložnjava mogućnost sudskog poravnanja.

- U prethodnom periodu nije iskorišćen institut mirnog rješavanja sporova pred Agencijom, a koji je bio najefikasniji za smanjenje troškova koji će pasti na teret države. Vlada je 22. decembra 2022. godine usvojila informaciju o postupku koji se vode pred sudovima i zadužila tadašnjeg ministra prosvjete Miomira Vojinovića da u budžetu obezbijedi novac za troškove koje će prouzrokovati vođenje tih postupaka - rekla je Jakšić-Stojanović.

Za ovu namjenu je u budžetu obezbijeđeno 250.000 eura.

- Da li će to biti dovoljno ili neće, ne znam. Vidjećemo kada budemo imali precizne informacije kako će se sporovi završiti - dodala je Jakšić-Stojanović.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.