Protest građana ispred SDT-a: Danas Katnić žrtva optuženih za
foto:Pobjeda

Protest građana ispred SDT-a: Danas Katnić žrtva optuženih za "državni udar" koji žele osvetu i progon

Ispred Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici održan je protest grupe građana koji traže da se nekadašnjem glavnom specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću dozvoli da se brani sa slobode, nakon što je prošle sedmice uz nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića uhapšen po nalogu SDT-a zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj u "slučaju Belivuk", odnosno prilikom skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru tadašnjem šefu kriminalne organizacije iz Beograda Veljku Belivuku i njegovom kompanjonu Marku Miljkoviću.

Prosuli simbolično tečnost crvene boje iz kutija na kojima piše "crnogorska krv" ispred zgrade tužilaštva, na panou na kom piše "Jeste li još žedni!?"

1p

Anja Ivanović/Pobjeda

Građanka na skupu, Svetalana Pajović Musić, kazala je da su kao aktivisti svjesni situacije u kojoj se nalazimo i konstantnog  progona, te su odlučili da reaguju i utiču na svijest i etiku.

2p1

Anja Ivanović/Pobjeda

- Danas je Katnić žrtva optuženih za "državni udar" koji žele osvetu i progon. Kako vjerovati SDT-u koji je desetine dokumenata odbacio. Među njima je i slučaj Jelene Borovinić Bojović, zbog smrti više starih u Bijelom Polju. Kako vjerovati SDT-u koje je odbacilo audio i snimke protiv Petra Kneževića. Tu su i namještanje tendera u Rudniku uglja, Vesna Bratić koja je nezakonitim otkazima napravila štetu za državu, a koju sud ne može da nađe da se pojavi na ročištima - navela je Pajović Musić.

Dodaje da nije bilo ni reakcije za  novinarku "Vijesti" Jelenu Jovanović, koja je, kako dodaje, nacrtala mete crnogorskim novinarima i aktivistima proglasivši ih ekstremistima.

Oni su izveli performans sa kutijama na kojima je natpis "crnogorska krv", a u kojoj je tečnost crvene boje, koju su prosuli ispred zgrade tužilaštva na panou na kom piše "Jeste li još žedni!?".

Na panoima građana piše "Otpor fašizmu", "Bia nas ruži, Bia nas tuži", "Fašizam avgustovskih osvetnika mora biti procesuiran", "Tužiocu za državni udar sude 'ruski' agenti", "Novoviću, fali li glava za 'ruski safari'?" i "Pravosuđe nije front! 'Snajperisti rusko-srpskog sveta biraju žrtve'".

Jedna od okupljenih kazala je da je selektivna pravda koju sprovode  bruka i sramota, ocjenjujući da je ovo "progon Crnogoraca".

Podsjećamo, nakon što je 14. aprila uhapšen, Katnić je odbio angažovanje advokata, a pošto je sproveden u Istražni zatvor u Spužu odlučio je da štrajkuje glađu.

4p

Anja Ivanović/Pobjeda

Crnogorski helsinški komitet za ljudska prava i grupa građana uputili su otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, i svima koji su uključeni u postupanje prema Katniću, u kojem naglašavaju da je hapšenje i pritvaranje Katnića bilo "praćeno nezapamćenom, orkestriranom, političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka".

5p

Anja Ivanović/Pobjeda

Uz konstataciju da je Katnić ozbiljno narušenog zdravlja, a njegova odluka da štrajkuje glađu izaziva ogroman rizik po njegov život, CHO i grupa građanskih aktivista zahtijevaju da se ne dopusti Katnićeva smrt u Istražnom zatvoru, već da mu se omogući odbrana sa slobode uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu.

Nakon što su se  CHO i grupa građana obratili otvorenim pismom glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću pokrenuta je i onlajn peticija, koja je prikupila skoro hiljadu potpisa.

Katnić je u pismu Radanu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koje je Pobjeda objavila prošle sedmice, naveo da njegov sin zna da nije postao član nikakve kriminalne organizacije, već da je ovo, kako je istakao, zavjera ove fašističke klike koja je došla na vlast, te koristi slogu (profesionalnu i moralnu) tužilaštva i suda da ga vještom manipulacijom činjenicama, popunjenim lažima, prikažu kao kriminalca.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.