Šef obavještajne službe izraelske vojske podnio ostavku zbog katastrofe sedmog oktobra

OBAVJEŠTAJNI PROPUST

Šef obavještajne službe izraelske vojske podnio ostavku zbog katastrofe sedmog oktobra

Aharon Haliva, načelnik Uprave za vojnu obavještajnu službu IDF-a, povukao se iz IDF-a nakon što je ostavio pismo ostavke na stolu načelnika štaba IDF-a Herzija Halevija, objavili su u ponedjeljak izraelski mediji.

Ubrzo nakon toga, IDF je objavio saopćenje u kojem se kaže: "Odlukom sa načelnikom štaba i uz odobrenje ministra odbrane, general-major Aharon Haliva će zaključiti svoju ulogu i povući se iz IDF-a nakon što imenuje nasljednika uz uredan i profesionalan proces.

"U subotu, 7. oktobra 2023., Hamas je izvršio smrtonosni iznenadni napad na državu Izrael. Obavještajni odjel pod mojom komandom nije ispunio zadatak koji nam je bio povjeren. Od tada nosim taj crni dan sa sobom. Dan za danom, noć za noć. Zauvijek ću nositi sa sobom užasnu bol rata", napisao je u pismu ostavke Haliva.

Nakon napada 7. oktobra, Haliva je rekao da snosi odgovornost za neuspjehe koji su doveli do napada Hamasa. Haliva je također trenutno uključen u interne istrage vojske o njenim neuspjesima uoči masakra u Hamasu 7. oktobra.

Rezultati istrge bi trebalo da budu predstavljene načelniku štaba IDF-a general-pukovniku Herzi Haleviju do početka juna.

U iznenadnom napadu kojeg su palestinske grupe iz Gaze pokrenule iz Gaze ubijeno je prema izraelskim podacima 376 pripadnika izraelskih sigurnosnih snaga, 767 civila. Više od 3.000 osoba je povrijeđeno. Hamas je tokom napada nakratko zauzeo nekoliko izraelskih naseljenih mjesta i vojnih baza.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.