Sindikat podgoričke Čistoće traži povlačenje sistematizacije

Sindikat podgoričke Čistoće traži povlačenje sistematizacije

Zaposleni u podgoričkoj Čistoći juče su redovno radili i tako će nastaviti sve dok predstavnike ovog preduzeća na razgovor ne primi sekretar za finansije Balša Špadijer.

Kako je kazao Srđan Pejović, predsjednik sindikata dobili su informaciju da će do sastanka doći u narednih nekoliko dana, te da postoji mogućnost i da ih primi gradonačelnica Olivera Injac, piše Dan.

U petak dio zaposlenih iz preduzeća okupio se u krugu firme najavljujući štrajk zbog najavljenog smanjenja plata za deset odsto, kao i sistematizacije koja predviđa otpuštanje 69 zaposlenih.

“Nešto je krenulo da se rješeva jer očekujemo sastanak sa sekretarom za finansije, a postoji mogućnost i da nas primi gradonačelnica. Takođe, čeka se mišljenje Ministarstva finansija. Očekujemo da se nađe rješenje da će sve biti u redu. Nadam se da će i sistematizacija da se povuče jer je nezakonito donijeta. Dobili smo mišljenje pravnog zastupnika firme koji je saopštio da se koraci moraju ispoštovati u njenom donošenju”, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima između ostalog to podrazumijeva da kada se otpušta 20 i više radnika moraju postojati pregovori između sindikata i uprave.

<<<Radnici podgoričke Čistoće najavili štrajk od ponedjeljka, ne pristaju na smanjenje plate<<<

“Pregovora nije bilo, već je ona donijeta na Odboru direktora. Samim tim rizikujemo tužbe zaposlenih ako se otpušte mimo zakona i firma će biti u problemu. Čeka se i mišljenje sekretarijata na sistematizaciju”, naglasio je Pejović.

Pejović ističe da ne ulaze u priču da li treba smanjiti broj zaposlenih, samo im je bitno da se to uradi po zakonu.

Mensur Šaljaj, poslovođa na održavanju higijene u Čistoći, kazao je da štrajka nije bilo i da će sačekati razgovore sa Glavnim gradom.

“Imamo obećanje da će biti razgovori sa sekretarom za finansije. Čeka se i odgovor Ministarstva finansija. Mi da uđemo u štrajk „glavom u zid“ ne možemo, jer još nijesmo primili plate i umanjenje nije bilo. U slučaju da do toga dođe idemo u štrajk. Po zakonu je jednočasovni, pa ćemo vidjeti da li će neko preuzeti ulogu da bude kao odgovorno lice ili ćemo svi mi zajedno kao zaposleni. Dogovorićemo se. Nećemo kršiti zakon kako ne bi snosili odgovornost. Nadam se da ćemo nastaviti sa radom i da do toga neće doći”, poručio je Šaljaj.

Iako još nijesu dobili odgovor Ministarstva finansija, vršilac dužnosti direktora podgoričke Čistoće Denis Hot rekao je juče da su u ranijem periodu imali primjere komunalnih preduzeća iz drugih opština kojima je Ministrastvo finansija potvrdilo da moraju smanjiti fond za zarade, tako što će umanjiti plate ili otpustiti radnike.

Izvor: Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.