(Foto: tvcg/printscreen)

"Krajem godine mogući vanredni parlamentarni izbori"

Počasni predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović kazao je ga je strah da nas čeka veoma dramatična politički druga polovina ove godine. Krajem godine smatra da su mogući čak i vanredni parlamentarni izbori. Smatra i da Crna Gora teško da može da bude spremna za članstvo u EU u narednom sazivu Evropskog parlamenta do 2029. godine a ohrabrujuće poruke sa evropskih adresa o napretku naše zemlje ocjenjuje kao prazne priče i diplomatske izreke.

Komentarišući navode iz izvještaja Stejt dipartmenta u kojem se navodi da je korupcija i dalje značajan problem u Crnoj Gori i da vlada 2023. nije poštovala nezavisnost pravosuđa te da je u vladavini prava napravila ograničene korake, počasni predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je to faktičko stanje koje mi nerado prihvatamo.

On je kazao da je nakon promjena koje su se desile prije skoro četiri godine počela nova era na političkoj i državnoj sceni Crne Gore i da je dominantno desničarska vlast preuzela upravljanje državom.

"Sada imamo izvještaj gdje vidimo da je praktično organizovani kriminal i korupcija u zenitu. Ono što se ne pominje je neviđeni nepotizam. Ne samo da se masovno uhljebljuju partijski kadrovi nego se to radi i sa najbližim članovima porodica, prijateljima, tako da nimalo dobra situacija. Iz nje ćemo se teško izvući", kazao je Popović.

Počasni predsjednik Liberalne parije kazao je u emisiji "Link" Radija Crne Gore da očekuje destabilizaciju političkih prilika u zemlji a krajem godine možda čak i vanredne parlamentarne izbore.

"Strah me da nas čeka veoma dramatična politički druga polovina ove godine. Podsjećam da su sada evropski izbori od 6. do 9. juna, mi ćemo imati tamo neko bezvlašće, sigurno nekoliko mjeseci dok se ne formira nova Evropska komisija dok se ne izaberu radna tijela Evropskog parlamenta, novi pregovarači i mislim da planiraju da to vrijeme iskoriste kod rekonstrukcije vlade koja bi trebala da ide, tako da očekujem veliku destabilizaciju prilika u Crnoj Gori a možda čak i krajem godine vanredne parlamentarne izbore", kazao je Popović.

Kao dugogodišnji poslanik Popović je komentarišući dostignuća naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji kazao je da su EU integracije Crne Gore prestale 2020. godine.

"Činjenice govore da je Crna Gora postala kandidat 2010. a 2012. počeli smo pregovore sa EU, otvorili 33 poglavlja a 3 privremeno zatvorili. Posljednje koje smo otvorili bilo je juna 2020. poglavlje 8 i od tada ni makac. Tada su prestale sve EU integracije Crne Gore", kazao je Popović.

On tvrdi da integracija nema i da je sve samo politički marketing. Smatra da Crna Gora teško da može da bude spremna za članstvo u narednom sazivu Evropskog parlamenta do 2029. godine ali kaže i da ne vjeruje da će EU primiti još jednu dominantmo desničarsku državu.

"Nema integracija. To je sve politički marketing, priče, od juna 2020. mi nijesmo mrdnuli. Mi u ovom sazivu Evropskog parlamenta nijesmo ništa uradili. Šta ćemo uraditi u narednom sazivu od 2024. do 2029. nijesam siguran da li mi u poriodu do 2029. možemo da zatvorimo sva poglavlja i budemo spremni za članstvo. Teško u ovakvim političkim prilikama. Ovo je treća dominantno desničarska vlada, ne znamo kakav će biti sastav Evropskog parlamenta i nove Evropske komisije ali znajući situaciju ne vjerujem da će oni primiti u članstvo u EU još jednu dominantno desničarsku državu kao što su sada Mađarska, Poljska", kazao je Popović.

Ohrabrujuće poruke sa evropskih adresa o napretku Crne Gore Popović ocjenjuje kao prazne priče.

"To su prazne priče, floskule, diplomatske izreke koje provijavaju ali mi, rekao sam zasnovano na činjenicama ne mrdamo", kazao je Popović u Linku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.